Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté en ALERTA, d’acord amb les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) i per les afectacions que es preveu que se'n poden derivar, el Pla especial d'emergències per inundacions a Catalunya INUNCAT, per les pluges generalitzades que s’esperen avui a tot el territori català.
 
De moment, les incidències causades per les pluges són el tall momentani de la carretera BP-1121 que uneix Monistrol de Montserrat amb el Monestir, fruit d’una esllavissada de terra fruit de la pluja al pk 11,5. La Policia Local està habilitant hores d'ara una part de la via per on es donarà pas alternatiu. A Monistrol de Montserrat han caigut 24 l/m2 en 30 minuts i s'ha produit un tall puntual de llum elèctric.
 
El fenomen meteorològic advers previst anirà tindrà la màxima intensitat i extensió fins les 20.00 h, quan es preveu que vagi remetent poc a poc, tot i que encara amb força.
 
La zona més afectada correspon a les comarques de Pallars Jussà, la Noguera, Solsonès, Ripollès, Bages, Berguedà i Osona. També pot ploure amb intensitat a Val d’Aran, Pallars Sobirà, Alta Ribagorça, Pallars Sobirà, i a zones de les comarques següents:  Segarra, Anoia, Vallès Oriental i Occidental i Garrotxa. Les precipitacions podran anar acompanyades de tempesta i pedra. També, en moments de xàfec hi haurà ratxes fortes de vent.
 
Les pluges també afecten les zones del litoral, pel que es demana que no es deixin vehicles a zones inundables, rieres o s'evitin passos subterranis.
 
En general, cal extremar la precaució a Catalunya Central i a les comarques del nord oest.
 
Entre les 20.00 h d’avui i les 02.00 hores de la propera matinada, l’afectació s’anirà reduint però continuaran afectades les comarques de la meitat oest de Catalunya, incloses les Terres de l’Ebre.
 
Pel que fa a la conducció, cal que es segueixin les recomanacions del Servei Català de Trànsit.
 
Protecció Civil de la Generalitat demana que s’extremin les precaucions.
  • També cal netejar embornals i desguassos per evitar inundacions de baixos, passos soterranis, terrasses i terrats.
  • Cal evitar apropar-se a rieres, rierols, torrenteres i rius a les zones on descarregui amb força ja que el seu cabal pot augmentar de forma sobtada.
  • Sobre tot, cal no aparcar vehicles en zones inundables. 
  • Si les tempestes van acompanyades de llamps, cal evitar exposar-se a camp obert, sota arbres o torres elèctriques i, a casa, evitar deixar finestres obertes que formin corrents d'aire.
 
Pel que fa a maniobres de desembassament, Endesa Generación informa que la Torrassa no desembassa (Noguera Pallaresa); i Cavallers (Noguera Ribagorçana) està a 2 m3/s.
Protecció Civil ha avisat els municipis situats aigües avall dels embassaments que desguassen per tal que tanquin els punts baixos, guals i accessos a la llera; i avisin a aquelles persones que facin activitats a la llera del riu.