Mascarell: "Ana Mª Matute és el valor de la sensibilitat, de la imaginació, de la fantasia per encarar les grandeses i misèries dels éssers humans"

query_builder   25 juny 2014 14:21

event_note Nota de premsa

Mascarell: "Ana Mª Matute és el valor de la sensibilitat, de la imaginació, de la fantasia per encarar les grandeses i misèries dels éssers humans"

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha expressat avui el condol per la mort de l’escriptora Ana María Matute. En la seva intervenció al Parlament, el conseller ha recordat “la sensibilitat que sempre va mostrar i va aportar a les lletres castellanes fetes des de Catalunya”.
 
Mascarell ha destacat de Matute “el valor de la sensibilitat, de la imaginació, de la fantasia per encarar les grandeses i misèries dels éssers humans. Una persona entranyable, plena de sentit de l’humor i del talent creatiu que engrandeix l’esperança que els éssers humans traspassem el mirall de la quotidianitat imperfecta que ens envolta”.
 
“Ha estat una de les grans escriptores que més ha aportat a la literatura castellana des del Guerra Civil , que va expressar a través de la llengua la seva sensibilitat, la seva mirada sobre la infantesa, sobre la gent gran, sobre un món que va quedar  molt col·lapsat per la guerra. Ella va integrar les mirades, traspassar el mirall tal i com ella el veia. Ha estat una de les grans, una dona extraordinàriament sensible, una de les persones que va refer la literatura en llengua castellana de la postguerra”, ha afegit el conseller.
 
Mascarell ha evocat “la capacitat de l’escriptora de plasmar en un passatge els moments màgics que ens dóna la vida” i ha recordat el seu caràcter “sempre pròxim, la capacitat conversadora de l’escriptora que es combinava amb un caràcter trencador i innovador. No en va, va ser una dona que, lluny d’encasellar-se en ismes i corrents, va fer camí propi en molts sentits. Una de les primeres acadèmiques i pionera en molts altres aspectes. ” 
 
Ferran Mascarell ha recordar també “caràcter autodidacte de Matute, fet al que s’hi va veure obligada per ser dona, però malgrat el qual va aconseguir un reconeixement general molt gran”.
 
Entre moltes altres distincions, Matute, membre de la Real Academia de la Lengua Española, va ser reconeguda amb la Creu de Sant Jordi l’any  2009 i amb el Premi Cervantes l’any 2010.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined