El Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada, que ha presidit enguany la Xarxa Europea, ha recollit de forma detallada les principals dades i infografies dels diferents models penitenciaris dels territoris que conformen l’EPTA
.


 

El conseller de Justícia, Germà Gordó, que ha fet la cloenda del seminari anual de la Xarxa Europea de Centres de Formació Penitenciària al Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada -que enguany l’ha presidit-, ha destacat la “clara vocació europeista del Departament de Justícia des dels seus inicis a través de la seva presència en diversos organismes internacionals i projectes europeus.    

 
Així, en l’àmbit de l’execució penal, el Departament de Justícia forma part de diverses organitzacions europees, com ara l’Europris –present en aquest Seminari–; la Conferència Europea de la Probation –el president de la qual és un professional d’aquest Departament–, i el Fòrum Europeu de Justícia Restaurativa. En concret, el Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (CEJFE), que també acull la seu permanent de la Plataforma Internacional de la Justícia Criminal, desenvolupa un paper destacat en les relacions internacionals en matèria penitenciària, de mesures penals a la comunitat i justícia juvenil”.
 
Aquesta projecció internacional del CEJFE és bàsica per actualitzar i innovar en execució penal, a través de les seves activitats principals: la formació i la recerca”, ha dit  Germà Gordó, que ha destacat que el Centre és, després de les universitats catalanes,“l’organisme català més visitat, amb més de 175.000 consultes i descàrregues”.
 
 
Infografies i dades de la Xarxa Europea d’Escoles Penitenciàries

El CEJFE ha publicat al web de l’EPTA totes les infografies que contenen les principals dades de les administracions penitenciàries i de les escoles de formació dels territoris que formen part de la Xarxa Europea d’Escoles Penitenciàries (EPTA), i que s’han difós periòdicament des del mes de febrer.
Les dades ofereixen una visió ràpida dels models que configuren les realitats representades i també permeten una anàlisi comparada entre els diferents territoris, que s’exposa a l’apartat ‘Dades rellevants de la xarxa EPTA’.
 
Entre les dades destacades, hi figura que les taxes més altes d’encarcerament per cada 100.000 habitants les tenen Polònia (205), Geòrgia (196), Espanya (146) i Catalunya (130). Aquestes dades recullen també, per exemple, que els territoris amb un percentatge més elevat de personal de rehabilitació són Croàcia (16,4%) i Catalunya (16,2%).
 
Xarxa Europea de Centres de Formació Penitenciària
 
El CEJFE forma part de la Xarxa Europea de Centres de Formació Penitenciària des dels seus orígens –l’any 2008– i va ser un dels 10 centres de formació que va signar el primer Protocol d’adscripció, l’any 2010, a Toledo.
 
Els principals objectius de la Xarxa són els de promoure l’intercanvi de coneixements, continguts, programes i bones pràctiques, així com facilitar la mobilitat entre centres de formació de professionals penitenciaris arreu d’Europa. Actualment, en formen part 18 centres de formació penitenciària d’Andorra, Armènia, Àustria, Bèlgica, Catalunya, Croàcia, Dinamarca, Espanya, França, Geòrgia, Irlanda, Itàlia, Irlanda del Nord, Noruega, Polònia, Romania, Suècia i Suïssa. Ahir mateix Baviera va signar també el Protocol d’adhesió.