El conseller Puig saluda la consejera Arantza Tapia, abans de l'inici de la reunió.
El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, i la consellera de Desenvolupament Econòmic i Competitivitat del Govern basc, Arantza Tapia, han signat avui un conveni de col·laboració entre els dos països en matèria de desenvolupament industrial, innovació, internacionalització, energia i turisme. L’objectiu és compartir coneixement i eines per millorar la productivitat, generar riquesa i incrementar la cohesió social, i analitzar totes les possibilitats que ofereix l’exercici de l’autogovern per optimitzar els respectius models de competitivitat
 
L’acord preveu centrar bona part dels esforços en l’enfortiment de l’activitat industrial. Si bé el pes de la indústria en el conjunt de l’economia és superior a la mitjana europea tant a Catalunya com a Euskadi, ambdós països consideren que la reindustrialització serà el pilar d’una recuperació econòmica sòlida. Per això, la col·laboració abarcarà àmbits com el desplegament territorial d’actuacions i polítiques industrials, l’impuls de la manufactura avançada –és a dir, la integració de tecnologies punta per millorar productes i servei- o la defensa dels models descentralitzats de presència a l’exterior per donar suport a les empreses.
 
El conseller Puig ha emmarcat l’acord en “un moment de canvi de model econòmic, de superació de la crisi i de reptes en l’autogovern en què es planteja la necessitat de que siguem capaços de regular la nostra activitat econòmica”, i per això ha considerat necessari que Catalunya i Euskadi “parlin de polítiques sectorials transversals i comparteixin els eixos de les polítiques econòmiques i industrials que ens han de portar cap a un model més competitiu”. Per la seva banda, Tapia ha valorat de forma satisfactòria l’acord, a l’emtendre que “ambdós països comparteixen una mateixa estratègia en matèria de competitivitat, i la col·laboració pot contribuir a enfortir les dues economies”. En aquest sentit, ha assenyalat que “és més necessària que mai la defensa conjunta de l’autogovern, també en l’àmbit econòmic, degut a les polítiques centralitzadores que s’estan implementant des de Madrid, com ara la reforma energètica que tant està perjudicant a la indústria”.
 
La cooperació inclou l’àmbit dels clústers, una metodologia d’impuls de la competitivitat en què els dos països són pioners. En aquest sentit, el conveni inclou l’intercanvi d’informació sobre la gestió de clústers i la connexió entre els els 25 clústers existents a Catalunya –que aglutinen 1.200 empreses amb una facturació de 50.000 milions d’euros- amb els 11 clústers i els 11 preclústers actius al País Basc –que sumen 1.700 empreses agrupades i una facturació total de 67.500 milions d’euros.
 
També es treballarà en matèria d’innovació empresarial mitjançant, per exemple, la participació conjunta en projectes internacionals per part dels centres tecnològics, o facilitant l’intercanvi de coneixement entre els centres tecnològics dels dos territoris. En aquest sentit, es pretén incrementar la transferència tecnològica a l’empresa, principalment a les pimes, per fer-les més competitives en l’entorn global.
 
En matèria d’energia, Catalunya i Euskadi coincideixen en la necessitat de garantir un subministrament de qualitat a la indústria i en la voluntat de convertir l’energia en un sector tractor de l’economia. Per això la col·laboració se centrarà en l’estalvi i l’eficiència energètica, en la implantació de les energies renovables i en les labors de prospecció i panificació a llarg termini. Una primera tasca  serà l’anàlisi conjunta dels efectes que la reforma del sistema energètic que està duent a terme el Govern espanyol té sobre el teixit industrial, i l’impuls de mesures per contrarestar-los o per modificar la reforma.
 
Finalment, l’acord preveu que, en l’àmbit del turisme, Catalunya i Euskadi treballin conjuntament en matèria de promoció turística, ja sigui per obrir més els respectius mercats o per captar turistes internacionals. També es posarà l’accent en l’impuls de nous productes turístics i itineraris que enllacin les dues destinacions, com ara la Ruta Ignasiana o el turisme gastronòmic.
 
 
Oferta de CNA per Fagor Electrodomésticos
 
Preguntat sobre l’oferta que l’empresa catalana CNA ha presentat per la unitat productiva de Fagor Electrodomésticos, el conseller Puig ha indicat que “aquesta és una mostra de les sinèrgies que es poden establir entre els teixits industrials i econòmics d’ambdós territoris, que ens han de permetre guanyar dimensió i competir en un món global”. Puig ha recordat que “el Govern ha donat el seu suport a l’ofert de CNA, i hem recordat a les autoritats mercantils que aquesta empresa té una llarga trajectòria industrial i que sempre ha apostat per un projecte viable a llarg termini”.

1  

Fitxers adjunts

El conseller Puig saluda la consejera Arantza Tapia, abans de l'inici de la reunió

El conseller Puig saluda la consejera Arantza Tapia, abans de l'inici de la reunió
JPG | 2110