FOTO WEB
Un moment de l'acte.
 
 
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del director general d’Agricultura i Ramaderia, Miquel Molins, del director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Domènec Vila, així com del director dels Serveis Territorials del Departament a Girona, Vicenç estanyol, ha presidit, aquest migdia, a Olot, la cloenda de l’Assemblea general Ordinària d’Innovacc.
 
Josep Maria Pelegrí ha iniciat la seva intervenció destacant la importància de l’emprenedoria. Així, ha afirmat: “sou emprenedors de raça, emprenedors conscients que són les empreses les que han de conquerir els mercats i que els governs les hi han de donar suport a través de la col·laboració i no de la intervenció; i això us ha fet forts i inquiets, us ha fet evolucionar, créixer i cercar la realització de les vostres idees i dels vostres projectes, un fet que celebro”.
 
Pelegrí ha també ha volgut remarcar la importància de la col·laboració publica-privada, “una relació basada en el fet de compartir la responsabilitat, les accions que cal fer, el suport i la informació per a aconseguir objectius o beneficis comuns, i que té l’avantatge de combinar l’interès públic i la visió general de l’Administració, com també la seva experiència professional, amb la capacitat de gestió, la flexibilitat i el finançament del sector privat. Així, heu de veure el DAAM com un bon partner”.
 
El conseller s’ha congratulat que l’estratègia d’Innovac pivoti sobre dos elements de futur com són, d’una banda, la col·laboració entre els agents de la cadena de valor, “perseguint un interès comú per sobre de les guerrilles i els personalismes”, ha assenyalat alhora que ha defensat els clústers i, de l’altra, “la motivació i l’acció per a assolir una innovació efectiva, que converteixi les amenaces en oportunitats, els reptes en millors posicionaments en els mercats”.
 
En aquest punt, Josep Maria Pelegrí s’ha referit a la innovació i a la recerca: idear, crear i transferir coneixements. “Hem d’activar la palanca de la innovació perquè és un dels generadors de valors i creixement del nostre sector, perquè ja no val fer les coses bé, és a dir, amb qualitat, a més hem de ser capaços de fer les coses diferents, hem d’innovar. I la innovació no pot entendre’s com un succés o fet puntual, sinó com un procés en què has posat les bases per a què es produeixi; és un concepte que ha de formar part de l’agenda i de l’estratègia de totes les organitzacions, siguin empreses o altres entitats. La innovació es pot fer a qualsevol escala, ha de ser sobretot útil i ens ha de fer, d’alguna manera, únics”. Com ha afegit Pelegrí, “innovació i internacionalització són dos conceptes molts vinculats, no només perquè es retroalimenten sinó també perquè han passat de ser elements conjunturals a estructurals, i això és bo”.
 
En aquesta línia, el conseller ha recordat queEstats Units i Europa han iniciat les negociacions per a dur a terme el major acord de lliure comerç de la història, pot suposar la meitat del PIB a escala mundial i un terç del comerç internacional. I hem d’aprofitar la nostra corba d’experiència per a ser forts i treure profit d’aquesta oportunitat única que ens espera en el futur”, ha volgut assenyalar la importància de l’alta diplomàcia i dels governs per a combatre barreres comercials i millorar les infraestructures (ports, corredor Mediterrani, ...), i ha afegit que les exportacions porcines s’han multiplicat gairebé per tres en deu anys (2003-2012), i que cal apostar per a potenciar el producte elaborat. “Si només exportem carn en canal som una commoditie més, només competim per preu pur i res més, i el mercat és torna molt inestable”, ha afirmat, destacant també la importància d’exportar amb garanties sanitàries.
 
“La sanitat és una de les barreres comercials més importants que hi ha –ha dit Josep Maria Pelegrí-, i per això és important l’‘Estudi pilot d’implantació d’un programa voluntari de control de salmonel·la porcina a Catalunya’, que esteu fent amb el Departament i que té l’objectiu de definir i executar un pla de vigilància i control de salmonel·losi porcina per a crear una marca de qualitat sanitària per a aquelles explotacions i escorxadors que assoleixin els objectius de reducció de la prevalença”.
 
Pelegrí ha subratllat que “Catalunya s’ha de convertir en un país de referència innovadora, especialment en el sector agroalimentari i en porcí, i no en commodities. Tenim molts i bons actius /IRTA, Pla de R+D+i, bons productes, entre molts altres), i el Departament facilita oportunitats també en matèria de finançament, com les mesures que hem implementat per a estimular l’activitat productiva”. En aquestes, ha assenyalat el conveni amb l’Institut Català de Finances (ICF) per a garantir operacions de préstec per a inversions en línies estratègiques: indústries, xarxes antipedra, regadius, i adaptació de granges en matèria de dejeccions ramaderes; i el conveni amb l’ICF i Avalis per a garantir operacions de préstecs per a altres inversions i préstecs de liquiditat.
 
El conseller també ha fet referència a les mesures del programa HORIZON 2020, que compta amb un pressupost de 3.700 M€ per a la investigació en bioeconomia i producció primària per al període 2014-2020, i que “posa èmfasi en la recerca que serà transferida a accions econòmiques o industrials, que s’aplica a productes o serveis que arribaran al mercat. I el sector ha d’estar preparat per a captar tots aquests recursos”.
 
Josep Maria Pelegrí ha clos la seva intervenció incidint en què “el sector porcí és el puntal de la nostra agroindústria i ho continuarà sent si continueu fent aquest important esforç innovador”, i en altres reptes d’aquest sector, com ara superar la dependència del preu de les matèries primeres, falta de finançament, encariment dels costos de transport i energia, els purins, les males pràctiques comercials (ex. veto rus), problemes sanitaris, o trencar amb el desconeixement dietètic de la carn de porc, “una de les primeres carns que treuen en qualsevol dieta, és una carn excel·lent”.
 
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.
 

1  

Fitxers adjunts

Imatge de l'acte.

Imatge de l'acte.
JPG | 435