El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Domènec Vila, ha presidit la celebració dels 15 anys d’acreditació del Laboratori Agroalimentari del Departament a Cabrils (LAC).
Per Pelegrí “aquests instruments són necessaris i estratègics en un moment en què l’exportació és un puntal de la nostra economia i del nostre sector, ja que la seguretat i la qualitat alimentària és una important barrera comercial com ho demostra el recent veto rus al porcí”. Per aquest motiu, “necessitem dades fiables, completes i competents per consolidar-nos en els mercats i obrir-ne de nous”. Durant el 2013 les empreses agroalimentàries catalanes van exportar per un valor de 8.038 M€, un 2,79% (218 M€) més que l’any anterior, mentre que les importacions es reduïen un 3,75%.
El conseller també ha dit que el futur del LAC exigeix augmentar el seu abast d’acreditació per tal de donar resposta als requeriments del control oficial i a les necessitats dels nostres clients. També ha de ser un referent tècnic en el sector agroalimentari, ha de disposar d’una cartera de serveis analítics, de formació, d’assessorament i de foment de la qualitat, i prestar una atenció especial a les necessitats del sector agroalimentari català. Finalment, Pelegrí ha dit que el LAC ha de fomentar les relacions científiques amb les universitats i els centres de recerca per poder avançar tècnicament.
El Laboratori Agroalimentari va ser traspassat a la Generalitat de Catalunya l’any 1985. El seu objectiu és ser el laboratori oficial i base tècnica de l’Administració catalana pel que fa a les seves necessitats analítiques específiques destinades al control i seguiment de la qualitat i la seguretat agroalimentària. Fa 15 anys que va assolir l’acreditació en EM 45001:1989, que més tard va ser reemplaçada per la ISO/IEC 17025:1995, i va ser el primer laboratori oficial de l’àmbit agrari acreditat amb aquesta ISO.
D’aquest laboratori, en depèn el Laboratori d’Olis de Reus i Panell de Tast Oficial d’Olis Verges d’Oliva de Catalunya (el primer realitza determinacions fisicoquímiques i, el segon, sensorials) i el Registre de laboratoris agroalimentaris de Catalunya, que aplica als laboratoris agroalimentaris públics i privats (compta amb més de 400 inscrits).
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.