El conseller insta Agroseguro a agilitar el peritatge dels danys de la calamarsada d’ahir a les comarques de Lleida   
 
Les comarques lleidatanes del Segrià, les Garrigues, el Pla d’Urgell i la Noguera es van veure afectades ahir dimecres, 2 de juliol, per diferents tempestes acompanyades de calamarsa.
 
Una tempesta va afectar inicialment la zona Sud del Segrià, el Baix Segrià, produint danys per pedra als termes municipals de la Granja d’Escarp, Serós i Massalcoreig, fins arribar a Aitona, on va caure barrejada amb aigua, i posteriorment hi va haver un episodi que va afectar els municipis de Juneda, Les Borges Blanques i Puiggròs, amb diferents afectacions, amb una zona d’especial intensitat a Les Borges Blanques.  Val a dir que en algun municipi del Pla d’Urgell i de la Noguera es van produir fenòmens acompanyats de calamarsa molt barrejada amb aigua i en general amb afectació poc significativa. Malgrat això, unes 20 hectàrees de blat i 30 de panís del municipi de Camarasa i 30 de blat i 30 de panís del municipi de La Sentiu de Sió es van veure afectades, en ambdós casos, amb un 20 % de dany. I durant la tarda va continuar afectant altres municipis com Sunyer, Sudanell, Torres de Segre, Alfés i Alcarràs.
 
La pedra que va caure tenia un diàmetre d’entre 1 i 2 centímetres, i va afectar, principalment, el cultiu de la fruita dolça, amb un nivell de danys molt dispers. Les nectarines i peres, més sensibles als cops, són els el cultius més afectats.
 
En aquest sentit, el conseller Josep Maria Pelegrí ha constatat que, segons aquests aquestes dades encara provisionals, “són moltes les hectàrees afectades, en alguns municipis l’afectació és severa fins a arribar al cent per cent, en algun cas”.
 
Josep Maria Pelegrí també ha incidit en què el Departament ja ha iniciat tots els tràmits per a agilitzar el peritatge imminent i ha demanat a Agroseguro, “com estem fent últimament, que sigui un peritatge que s’adeqüi als danys registrats tant en la producció com en l’arbre, si bé els danys en l’arbre també s’hauran d’avaluar d’aquí a un any per a veure si disminueix la productivitat del propi arbre”.
 
Pelegrí ha tornat a remarcar “la necessitat que el productor agrari tingui més garanties de producció: una és l’assegurança agrària i una altra, en què insistim  i recomanem, és el fet d’instal·lar xarxes antipedra, que ha esdevingut el mètode més segur i més eficaç per a la lluita contra la pedra. Nosaltres hem posat i seguirem posant a disposició del sector agrari, del sector productor, diners i recursos. El PDR no ho contempla. Vostès saben que ahir es va aprovar per unanimitat en la Taula Agrària la formulació del PDR, amb totes les formulacions des del punt de vista de les mesures i dels diners per a fer front a això. Els plans de millora és una de les prioritats compartides pel Govern i pel sector, i per tant nosaltres prioritzarem també que la gent pugui dedicar aquests plans de millora a la instal·lació de xarxes antipedra per a garantir la producció i d’alguna manera per a garantir la renda, perquè si no hi ha producció no hi ha renda”.
 
En aquest punt, el conseller ha afegit que “el que no pot ser és que sabent que cada any tenim pedregades, i enguany ja són deu pedregades aquí, per tant crec que hem de prendre tots consciència, nosaltres des de l’Administració, si em permeten l’expressió, no en sentit negatiu, però sí en el sentit de demanar, d’inculcar la necessitat que el productor tingui una major garantia que la pròpia assegurança i això només passa avui per les xarxes antipedra”.
 
 
Superfície afectada (ha) de fruita dolça
Percentatge
d’afectació %
Massalcoreig
150
30-50
200
10-20
Seròs
150
10-30
200
10-20
Granja d’Escarp
150
10-30
Aitona
500
10-20
Sunyer
280
60-100
Sudanell
200
70
250
10-30
Alfés
50
10-30
Torres de Segre   (Sol i Bernat)
                               (Utxesa)
(Horta)
200
50-100
500
10-20
120
50-100
Alcarràs
100
50-100
Juneda
200
20-30
Puiggrós
118
20-30
Les Borges Blanques
108
20-30
40
70-80
La Sentiu de Sió
10
20
TOTAL ...
3.526
 
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.