- Mascarell: "Reivindicant a Vinyoli, reivindiquem la paraula del poeta, la poesia catalana com actiu simbòlic, cabdal per a nosaltres, vincle amb la modernitat, un homenatge a la generació del 14"
El Departament de Cultura ha celebrat avui els 100 anys del naixement de Joan Vinyoli amb un acte en el qual s'han pogut sentir els seus poemes musicats i els records que d'ell tenen algunes de les persones amb qui va tenir una especial vinculació i en el qual s'ha pogut veure una actuació de dansa al ritme de les seves paraules declamades. La commemoració ha recuperat i ha fet renéixer les paraules de Vinyoli a través de noves sonoritats, amb la intenció d’acostar la bellesa i la potència de les paraules del poeta al públic actual.
Durant l'acte, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha destacat que Vinyoli és “un poeta nacional, capaç de traduir les emocions en paraules que per a tots nosaltres tenen una gran importància”. Per això, ha afirmat Mascarell, “hem aprofitat el centenari del seu naixement per retre-li un homenatge nacional, i per dedicar-li un any sencer, que permeti difondre la seva obra per les escoles, els mitjans de comunicació, les biblioteques, les institucions".
Mascarell ha destacat que "reivindicant Vinyoli reivindiquem la paraula del poeta, la poesia catalana com actiu simbòlic, cabdal per a nosaltres, de prestigi, de configuració d'identitat i d'expressió, vincle amb la modernitat, com espai permanent de llibertat, actiu cívic que dóna sentit col·lectiu a la vida. És un homenatge a la generació del 14, 'generació d'emocions trencades' com cantava Mayte Martín", ha afegit.
Jordi Llavina, comissari de l’Any Vinyoli, ha estat l’encarregat de presentar l’acte i Àlex Susanna, director de l’Institut Ramon Llull i amic personal del poeta, ha obert l’acte amb una glossa sobre Vinyoli.
L’acte ha començat amb un vídeo amb imatges gravades de Joan Vinyoli recitant el seus propis versos, que ha servit per donar pas a la presentació i la glossa. A continuació, la intervenció musical de Bikimel ha permès gaudir de la interpretació musicada del poema “El Borni” (A hores petites).
També han intervingut Sílvia Comes i Sílvia Bel Fransi, les quals, amb les interpretacions dels poemes “Sovint” (De vida i somni) i “Manobre” (A hores petites), han ofert un tast del seu espectacle “Esperit de Vinyoli.
Seguidament, el músic Xavi Múrcia ha posat veu i so de guitarra al poema “El temps”, oferint un fragment de l’espectacle “A través de Vinyoli” que ha preparat a partir de les creacions del poeta .
La rapsoda Núria Candela, que ja ha realitzat nombrosos recitals, lectures i muntatges d’autors de la literatura catalana, tant poetes com narradors (Sagarra, Pere Quart, Carner, Brossa, Foix, Pla, el mateix Vinyoli) ..., ha recitat “Elegia de Vallvidrera” (Passeig d’aniversari).
Un grup d’estudiants del Conservatori Professional de Dansa de l'Institut del Teatre i postgraduats de l'Escola Superior d'Art Dramàtic de l'Institut del Teatre han protagonitzat Tot és ara i res: ballen les paraules, un muntatge escenificat a partir de textos de Vinyoli.
També s’ha projectat un vídeo elaborat a partir de diverses intervencions i testimonis sobre la percepció que tenen de Joan Vinyoli diverses personalitats de la Cultura i les lletres catalanes com: Laura Borràs, Francesc Parcerisas, Carles Duarte, Joan Margarit, Manuel Forcano, Vicenç Altaió, Àlex Susanna, Joan Guitart, Feliu Formosa, Pep Solà, Xavier Folch, Jaume Creus, Antoni Solà, Joan Català, Miquel Martín i Serra o Teresa Font.
El Gremi de Flequers de Barcelona també col·labora amb la celebració de l’Any Vinyoli . El Gremi ha encarregat l’elaboració d’una bossa de pa que inclou els versos que tanquen “Elegia de Vallvidrera”, inclosos al llibre Passeig d’aniversari, el darrer publicat pel poeta. Aquestes bosses en podran trobar, a partir de setembre, a tots els forns agremiats.
Durant l’acte de commemoració del centenari, s’ha repartit a tots els assistents una d’aquestes bosses, juntament amb una peça del pa elaborat en motiu del Tricentenari (1714 – 2014).
3