El director general d’Atenció Ciutadana i Difusió, Ignasi Genovès, va afirmar que l’exposició “El Camí de Tohoku: naturalesa, tradició i innovació” i altres activitats programades a Barcelona per donar a conèixer l’artesania i el disseny d’aquesta regió japonesa contribueixen a enfortir els lligams entre Catalunya i el Japó, en l’acte inaugural de la mostra el dijous 3 de juliol.
palaurobert
Ignasi Genovès va remarcar la capacitat de superació, la voluntat de tirar endavant de la regió després del fort  terratrèmol del 2011 el nou impuls que ha donat a la seva economia amb nous projectes, recuperant tècniques artesanals i buscant atreure els joves.
El director general d’Atenció Ciutadana i Difusió va explicar que la mostra és una  iniciativa que forma part del Programa del Pla Japó del Govern de Catalunya 2012-2015, elaborat amb la col·laboració del Consolat del Japó a Catalunya, També va destacar que El Japó és un país prioritari en l’acció exterior del Govern. “La importància de les relacions bilaterals –va assenyalar– es percep amb la presència de nombroses empreses japoneses a Catalunya, i també amb altres vincles que van més enllà de les relacions comercial i econòmiques.
També van parlar en aquest acte l’arquitecte i comissari de l’exposició, Yoshihide Kobanawa; la directora de l’Associació  Hasekura Program, Renata Piazza, el cònsol general adjunt del Japó a Barcelona, Shigeharu Orihara, i el director general de Relacions Exteriors, Iban Rabasa.
La mostra “El Camí de Tohoku: naturalesa, tradició i innovació” exhibeix des d’estris d'ús quotidià fins a accessoris o joies, elaborats amb materials originals de Tohoku, productes artesans d’aquesta regió que transmeten la saviesa ancestral del Japó. Després del terratrèmol, en els últims anys alguns tallers han aconseguit emprendre una gradual recuperació i han tornat a sorgir en nous productes originals, mentre es rehabilita la zona i es recupera el valor de les tècniques artesanals, amb la col·laboració de dissenyadors joves. Cal tenir en compte que el desastre que va sacsejar la zona va acabar amb nombrosos tallers, que ja arrossegaven des de feia anys un progressiu decaïment per la falta de joves artesans disposats a mantenir vives les tècniques tradicionals i pel continu descens de les vendes d'aquest tipus de productes.
La mostra es presenta del 4 de juliol al 31 d’agost a la Sala 4 del Palau Robert.
Coincidint amb la inauguració de l'exposició, han viatjat a Barcelona diversos artesans, dissenyadors i empresaris de Tohoku que treballen en el procés de regeneració de la zona i en la recuperació de les tècniques artesanals tradicionals japoneses.