El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) ha iniciat avui, 7 de juliol, la campanya de lluita amb mitjans aeris contra la mosca de l’olivera (Batrocera oleae). El tractament aeri es durà a terme sobre els municipis de les comarques del Baix Ebre i el Montsià inclosos en el Pla d’aplicació que es va publicar al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya en data 28 de maig i amb el qual es protegiran unes 30.000 hectàrees d’oliveres en les dues comarques de les Terres de l’Ebre.
 
La mosca de l’olivera, Bactrocera oleae, és un dípter de la família Trypetidae que ocasiona danys molt greus a les olives. El dany directe és causat per l’activitat alimentària de les larves, la qual indueix unes pèrdues del 2-5% de la producció d’oli i de vegades la caiguda massiva dels fruits. El dany indirecte és causat per activitats fúngiques que incrementen la taxa de peròxids i l’acidesa de l’oli. La intensitat d’aquests danys indirectes depèn principalment de les condicions meteorològiques i de les espècies de fongs que infecten les olives.
 
A l’any 2006, es va aprovar l’Ordre ARP/259/2006, de 22 de maig, per la qual es declara l'existència oficial a Catalunya de la plaga de la mosca de l'olivera, Bactrocera oleae, i s'estableixen mesures obligatòries de lluita. Aquesta Ordre preveia que a les zones amb alts nivells poblacionals de la plaga de les comarques del Baix Ebre, el Montsià i la Ribera d'Ebre el Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca engegaria tractaments aeris amb la finalitat de rebaixar les poblacions de la plaga en col·laboració amb les agrupacions de defensa vegetal dedicades al cultiu de l’olivera.
 
Per valorar els moments idonis i els llocs on dur a terme el tractament, el DAAM, en col·laboració amb les ADV de l’olivera, fa el seguiment de trampes ubicades a totes les zones oleícoles, les quals es prospecten a fi de conèixer setmanalment el nivell i l’estat d’afectació per la plaga. Segons el llindar establert per a cada tipus de trampa i la mitjana de captures setmanals en els punts de revisió, es duran a terme els tractaments aeris, tenint en compte que les condicions meteorològiques no puguin afectar el vol dels avions.
 
Els tractaments aeris es realitzaran a bandes i s’hi aplicaran dues estratègies. La primera estratègia utilitzarà l’insecticida Dimetoat barrejat amb una proteïna hidrolitzada, es tractarà una superfície de 7.500 hectàrees i s’hi faran dues passades. La segona utilitzarà l’insecticida Deltametrin barrejat amb un oli de parafina, es tractaran 7.500 hectàrees i s’hi farà una passada i mitja.
 
El tractament aeri es preveu que finalitzi a finals del mes d’octubre.
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.