• El procés de recuperació es consolidarà el 2015, amb un repunt del PIB del 2,1%
  • Destaca l’aportació de la demanda interna, gràcies a l’augment de la despesa en consum de les llars
  • La taxa d'atur a Catalunya caurà fins al 21,7% aquest any, mentre que el 2015 serà inferior al 20% per primera vegada en quatre anys
Quadre de previsions macroeconòmiques
El Departament d'Economia i Coneixement ha publicat avui el seu informe de Previsions Macroeconòmiques per als anys 2014 i 2015. L’informe, que es pot consultar al web del departament, constata la recuperació progressiva de l’economia catalana, que des del segon trimestre del 2013 ha registrat creixements intertrimestrals positius. Aquesta tendència a l’alça es consolidarà els anys 2014 i 2015, en què es preveu un augment del PIB de l’1,4% i del 2,1%, respectivament.
 
La demanda interna serà l’element que més contribuirà al repunt del PIB el 2014 (0,8 punts percentuals). Segons l’informe, la despesa en consum de les llars creixerà per la baixa inflació i la millora de les rendes procedent de l’augment de l’ocupació, mentre que la formació bruta de capital –que mesura les inversions d’empreses, governs i llars– tornarà a valors positius després de sis anys seguits de retrocés. Quant a la despesa en consum de les administracions públiques, es mantindrà l’evolució negativa resultant del procés de consolidació fiscal.
 
Pel que fa a la demanda externa, es calcula una aportació global al PIB de 0,6 punts. En el cas concret del saldo comercial amb l’estranger, les previsions apunten a un creixement de les exportacions de béns i serveis del 5,6%, afavorit pel repunt del comerç mundial i la recuperació de l’economia europea. Tanmateix, l’evolució positiva de les importacions (+6,1%), impulsades per la demanda interna, situa l’aportació prevista al PIB del saldo comercial amb l’estranger en 0,1 punts, xifra sensiblement inferior a la del 2013 (0,9). Quant al saldo amb la resta de l’Estat, l’aportació prevista és de 0,5 punts.
 
La millora de la situació econòmica quedarà reflectida en l’evolució del mercat laboral, amb un increment del 0,7% del nombre de llocs de treball (uns 21.000 nous llocs en termes equivalents a temps complert), que faran caure la taxa d’atur fins al 21,7%.
 
 
Perspectives per al 2015
 
El quadre macroeconòmic de l’any 2015 parteix de dues premisses bàsiques: el dinamisme del comerç internacional i la capacitat de Catalunya de refermar l’expansió de la seva demanda interna. En aquest escenari, l’informe del Departament d’Economia avança un creixement del PIB català del 2,1%, on l’aportació de la demanda interna seria de 1,2 punts i la del saldo exterior de 0,9 punts.
 
L’any 2015 es preveu un increment de l’ocupació laboral de més de 45.000 persones (+1,5%), que, sumat a la reducció prevista de la població activa, deixarà la taxa d’atur en el 19,6%. D’aquesta manera, el volum de desocupats se situarà per sota del 20% per primera vegada des de mitjans de l’any 2011.
 

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 38