La Taula d’Entitats del Tercer Sector, Creu Roja, Generalitat, Ajuntament de Barcelona i entitats municipalistes (FMC i ACM) subscriuen un conveni amb la Fundació Barraquer per a garantir l’atenció ocular necessària a persones en situació de vulnerabilitat
Imatge de la taula presidencial
La Fundació Barraquer oferirà seguiment i cures oftalmològiques a persones en risc d’exclusió social a qui la seva situació no els permet vetllar per la salut ocular. Així queda reflectit en el conveni de col·laboració que la vicepresidenta i directora executiva de la Fundació, Elena Barraquer, ha signat amb la consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté; el conseller de Salut, Boi Ruiz; l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias; la presidenta de Taula d’Entitats del Tercer Sector Social, Àngels Guiteras; el president de Creu Roja a Catalunya, Josep Marquès; el president de l’Associació Catalana de Municipis, Miquel Buch, i el president de la Federació de Municipis de Catalunya, Xavier Amor.
 
El context actual està agreujant les condicions de moltes famílies, que han vist com les seves necessitats han fet un tomb important. En aquest sentit, alguns aspectes com ara la cura de la salut ocular no es tracten amb la urgència i prioritat que caldria. Davant d’aquesta realitat social, els signants del conveni consideren necessari garantir l’atenció oftalmològica a totes les persones en situació de vulnerabilitat amb l’objectiu d’assolir el màxim grau possible de benestar social, de salut i qualitat de vida.
 
La prevenció i tractament ocular es durà a terme per la Fundació Barraquer i abasta la detecció precoç d’algunes patologies o complicacions oftalmològiques i, en els casos que sigui necessari, el seu tractament quirúrgic fins l’alta quirúrgica.
 
La Fundació derivarà a l’equip assistencial del Centre d’Oftalmologia Barraquer els pacients adreçats per rebre la valoració del seu cas i el tractament prescrit. Les seves actuacions inclouen una valoració de la qualitat visual; diagnòstic i tractament de casos de patologies oftalmològiques; realització, si fos el cas, de les proves diagnòstiques o tractaments que es considerin necessaris i altres accions de caràcter sociosanitari d’urgència social que es puguin determinar.
 
Les federacions i entitats de la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya i la Creu Roja a Catalunya, en coordinació amb els serveis socials bàsics, seran els encarregats de valorar els casos susceptibles de participar en el programa.
 
Podran acollir-se als tractaments les persones no empadronades, però que viuen a Catalunya i aquelles que es troben en situació de pobresa o risc d’exclusió social. En aquest sentit, es consideren col·lectius prioritaris les persones que tenen dificultats per buscar els mecanismes per accedir als serveis sanitaris per diverses circumstàncies i pateixen algun problema oftalmològic; infants i joves que pateixen alguna patologia oftalmològica i que es troben en situació d’especial vulnerabilitat i persones en situació d’exclusió social o de pobresa severa que presenten una situació de risc a nivell sociosanitari i que precisen seguiment oftalmològic.
 
El projecte rep el suport de la Generalitat de Catalunya, mitjançant el Departament de Salut i el Departament de Benestar Social i Família, i de  l’Ajuntament de Barcelona, l’Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya.

2  

Fitxers adjunts

Imatge de la taula presidencial durant l'acte de signatura

Imatge de la taula presidencial durant l'acte de signatura
JPG | 3152

Una altra imatge de la taula presidencial amb els signants del conveni

Una altra imatge de la taula presidencial amb els signants del conveni
JPG | 2924