• El cap de l’Executiu ha obert aquest matí el ple monogràfic sobre el món agrari, al Parlament de Catalunya
  • El president ha subratllat que hi ha motius de confiança en el futur d’aquest sector, com la incorporació de joves i la solidesa de la indústria agroalimentària
  •  Artur Mas ha denunciat que l’Estat “també recentralitza en política agrària” i  redueix un 74% les seves aportacions
El president Mas, en un moment de la seva intervenció en el ple
El president Mas, en un moment de la seva intervenció en el ple
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha obert aquest matí el ple monogràfic sobre el món agrari que es fa al Parlament de Catalunya, amb un discurs en el qual ha donat un missatge de confiança i optimisme en el futur d’aquest sector. Un dels motius que ha explicat és l’èxit dels programes d’incorporació de joves agricultors al camp de Catalunya. També ha destacat que aquest és un sector “no gaire subvencionat, malgrat el que alguns pensen” i ha afegit que el finançament públic que té un pagès a Catalunya és un 50% inferior a un de l’Estat i dues terceres parts menys que un d’alemany. “A Catalunya tenim un camp productiu i eficient, perquè amb menys subvencions fa molt”, ha reblat.
 
Un altre element de confiança que ha volgut subratllar el cap del Govern ha estat “l’enorme solidesa de la indústria agroalimentària catalana, fins i tot en temps de recessió”. El president ha destacat el potencial exportador d’aquesta indústria i ha assenyalat que la diferència entre exportacions i importacions de matèries primeres relacionades amb el camp va ser l’any passat del 94%.
 
El cap de l’Executiu ha aprofitat la seva intervenció en el ple per advertir que malgrat que  les comunitats autònomes tenen competències plenes i exclusives, “l’Estat també es recentralitza, com fa en tots els altres registres de l’autogovern”. El president ha denunciat que, a més, el Govern central ha reduït les seves aportacions econòmiques destinades a desenvolupar polítiques agràries en un 74%.
 
Artur Mas ha assenyalat que aquesta reducció econòmica per part del Govern central pot fer pensar que “és com si es retirés de la política agrària, perquè no té competències, però no és el cas”, perquè “aprofita per recentralitzar, manté les estructures administratives a Madrid i, a més, es queda amb 240 milions d’euros per fer un pla de desenvolupament rural a nivell estatal”.
 
El cap del Govern ha dit que aquesta situació porta a “una paradoxa molt evident”, perquè “l’Administració de l’Estat, que té més capacitat financera i més accés al finançament, redueix les seves aportacions significativament, mentre que l’Administració de la Generalitat, que té més dificultats financeres i menys accés al finançament, és la que posa més diners”.
 
En aquest sentit, el president Mas ha assegurat que davant d’aquest panorama la Generalitat “no es queda passiva, sinó que fa mans i mànigues per posar-hi més diners”, perquè “estem en un procés de recuperació i reactivació on el món agrari i la indústria agroalimentària hi tenen un paper fonamental i hem d’intentar no perdre pistonada”.
 
Artur Mas ha explicat que per aquest motiu “la Generalitat està fent un esforç” i en el nou Pla de Desenvolupament Rural (PDR) 2014-2020 el Govern incrementa les seves aportacions del 42% al 50%, xifra que supera en un 1% la que es va destinar el 2006, “en plena expansió econòmica i quan no hi havia tensions pressupostàries greus”. Aquest PDR - ha explicat el president - ha estat consensuat amb sindicats i cooperatives agràries i amb entitats forestals.
 

1  

Imatges

El president al ple

El president al ple 1288