Els hospitals adapten com cada any els dispositius sanitaris a la disminució de la demanda durant els mesos d’estiu
 
Els centres d’atenció primària de zones turístiques augmenten recursos i fins a 258 professionals més
Roda de premsa de presentació del dispositiu d'estiu 2014
La disponibilitat de llits durant l’estiu al sistema sanitari català és del 83,79%, un 1,51% més que l’any passat. El dispositiu d’estiu previst s’adapta a les necessitats i circumstàncies d’aquesta època, perquè l’activitat quirúrgica programada (no urgent) durant el mes d’agost "es redueix pràcticament a la meitat", segons ha explicat aquesta tarda en roda de premsa el responsable de l’àrea d’atenció sanitària del Servei Català de la Salut (CatSalut), Àlex Guarga.
 
Aquest dispositiu es fa seguint criteris clínics i sense deixar de fer intervencions amb ingrés i d’alta complexitat, amb especial priorització de la cirurgia cardíaca i oncològica i de l’atenció preferent a tots aquells pacients amb patologies greus. El director del CatSalut, Josep Maria Padrosa, ha recordat que "la contractació d’activitat als centres és anual i per tant cadascun d’ells executa el pressupost i organitza l’activitat assistencial en funció de criteris clínics".
 
És important destacar que, malgrat que l’oferta assistencial s’ajusta a la menor demanda d’aquesta època de l’any, els centres en tot moment tenen la capacitat d’activar i augmentar els recursos disponibles per fer front a les necessitats de salut de la població. Durant aquests mesos d’estiu, alguns centres també aprofiten per dur a terme tasques de manteniment de les seves instal·lacions.
 
Reforç a l’atenció primària
 
Pel que fa als centres d’atenció primària, l’activitat es reforça degut al desplaçament dels ciutadans a les zones turístiques i aquest estiu s’incorporaran 258 professionals per reforçar principalment l’activitat als centres d’aquestes poblacions. Aquests donaran suport a 25 equips d’atenció primària de les regions sanitàries Girona, Tarragona i Terres de l’Ebre, en 40 centres o consultoris locals. Aquest dispositiu desplega uns efectius similars als de l’any passat.
 
D’altra banda, en aquestes zones també es preveu un augment en l’horari d’atenció d’alguns centres per donar resposta a l’augment de la demanda, sobretot en horaris nocturns. Així doncs, 6 centres d’atenció primària de les regions sanitàries de Girona augmenten els horaris i, a més, es mantenen tots els dispositius d’atenció urgent amb què compta la xarxa pública de salut, fet que garanteix també a l’estiu, com a la resta de l’any, l’atenció urgent les 24 hores.
 
Es calcula que l’activitat del mes d’agost dels equips d’atenció primària de zones urbanes disminueix en un 50% aproximadament respecte a la mitjana total de visites anuals, sobretot en horari de tarda. En aquests casos, l’ajustament dels horaris dels centres permet concentrar les vacances dels professionals en el període de mínima activitat assistencial i d’aquesta manera donar una millor resposta, amb tota la plantilla disponible en el període de màxima demanda, que es concentra en els mesos de tardor i hivern. Així doncs, en una proporció similar a la d’altres anys, es preveu que aquestes mesures de reducció horària s’implantin en aproximadament un 12% dels centres d’atenció primària de Catalunya, mentre que prop d’un 4% dels centres deriva la seva activitat a altres centres d’atenció primària propers durant algun període dels mesos de juliol o agost.
 
A més, durant els mesos d’estiu s’incrementen els serveis d’atenció domiciliària i els d’atenció i seguiment de les persones fràgils i dels pacients crònics més complexos.
 
Emergències Mèdiques també reforça la seva presència durant l’estiu i augmenta en 19 les unitats, que donen cobertura a les zones on es produeix un augment significatiu de la població, al llarg de la costa catalana.
 
En tots els casos, el servei 061 CatSalut Respon dóna resposta a les urgències mèdiques activant, si és necessari, un metge a domicili o ambulància, a banda de resoldre qualsevol dubte o consulta de salut així com tràmits administratius.
 
Pla d’actuació per prevenir els efectes de les onades de calor sobre la salut
 
L’Agència de Salut Pública de Catalunya i el Servei Català de la Salut del Departament de Salut, conjuntament amb el Departament de Territori i Sostenibilitat i a través del Servei Meteorològic de Catalunya, tenen actiu, des de l’1 de juny i fins al 30 de setembre, el Pla d’actuació per prevenir els efectes de les onades de calor sobre la salut (POCS).
 
El POCS, que es va activar per primer cop l’any 2004, persegueix els objectius següents: predir amb la màxima antelació que permetin els mitjans tècnics les possibles situacions meteorològiques de risc, minimitzar els efectes negatius de les onades de calor sobre la salut de la població, especialment dels grups més vulnerables, i coordinar les mesures i els recursos existents a Catalunya per fer front a una possible onada de calor.
 
Es consideren grups especialment vulnerables als efectes de la calor les persones de més de 75 anys, els nadons, les persones amb discapacitats físiques o psíquiques que tenen limitada la mobilitat i l’autocura, els malalts crònics, les persones que viuen soles, les que viuen en condicions socials precàries i les que prenen medicació que actua sobre el sistema nerviós central. Les actuacions del POCS també van dirigides al col·lectiu de treballadors amb activitats laborals d’exposició a temperatures elevades (sector de la construcció, agricultura, etc.) per tal d’evitar els efectes negatius que la calor pot ocasionar-los durant l’exercici de l'activitat.
 
Durant el període de funcionament del POCS, des del web Canal Salut es facilita material actualitzat amb informació i recomanacions per a la població i els professionals sanitaris, així com informes setmanals amb la valoració de la situació a partir de les dades recollides.
 
En el POCS, hi participen diferents departaments de la Generalitat (Interior, Benestar Social i Família, Empresa i Ocupació) i altres organismes i institucions (Institut Català de la Salut, Pla integral d’urgències de Catalunya, Associació Catalana de Municipis, Federació de Municipis de Catalunya, Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya, Institut de Medicina Legal de Catalunya, Sistema d’Emergències Mèdiques, CatSalut Respon, Creu Roja, Consorci de Salut i Social de Catalunya, Unió Catalana d’Hospitals, Consorci de Serveis Socials de Barcelona i Agència de Salut Pública de Barcelona).
 
Durant l’estiu del 2013 no es va activar en cap ocasió el Pla de protecció civil de Catalunya (PROCICAT) per onada de calor, tot i que sí que es van emetre diversos avisos per situacions de perill per calor per temperatura màxima extrema, sempre a partir de les informacions facilitades pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) i en coordinació amb el Departament de Salut. Cal destacar que els avisos es van emetre durant els mesos de juliol i agost, sense que n’hi hagués cap durant el juny ni setembre.