La Direcció General de Protecció Civil de Catalunya (DGPC), a través del Centre d'Emergències de Catalunya CECAT, ha rebut avui, a les 10.50 hores, l’avís de la mort d’un home a la platja de la Nova Icària de Barcelona.
 
L’avís s’ha donat al telèfon d’emergències 112 des del Centre Municipal de Vela del Port Olímpic, informant que havien trobat una persona morta a l’aigua, fora de la zona de bany, a l’espigó que hi ha entre la platja de la Nova Icària i la Mar Bella.
 
Segons les primeres informacions, es tracta d’un home d’uns 40-45 anys d’edat, que anava indocumentat i vestit amb roba de bany. A la platja de la Nova Icària oneja avui bandera verda.
 
Efectius dels Bombers de Barcelona (3 unitats) han tret l’home de l’aigua ja mort. Fins al lloc també s’han desplaçat tres unitats del Sistema d’Emergències Mèdiques, així com efectius dels Mossos d’Esquadra i 2 patrulles de la Guàrdia Urbana de Barcelona.
 
 
Dona ofegada a l’Ampolla
 
D’altra banda, a les 11.36 hores s’ha rebut avís de la mort d’una dona de 87 anys, de nacionalitat espanyola, a la platja dels Capellans de l’Ampolla (Baix Ebre).
 
La dona, que l’han tret viva de l’aigua, ha estat atesa pels professionals del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), tot i que les maniobres de reanimació han resultat infructuoses.
 
Fins a la platja dels Capellans s’hi han desplaçat 2 ambulàncies del SEM i 3 patrulles dels Mossos d’Esquadra.
 
La platja on ha passat l'incident no té servei de vigilància ni bandera, però a les platges de la zona avui hi ha bones condicions pel bany 
 
 
Protecció Civil recomana sempre que s'escullin platges vigilades i amb bandera verda. Podeu fer-ho a través del visor de platges de Protecció Civil de la Generalitat, a l'enllaç: http://www.gencat.cat/interior/estatplatges Igualment, moltes de les morts de persones ofegades no es dónen tant per les males condicions del bany sinó perquè la persona es troba malament dins l'aigua.
 
Els principals consells de protecció civil són:
 
 • No us banyeu si us trobeu malament o esteu molt cansats.
 • Si sou dins l'aigua i us trobeu malament, sortiu-ne de seguida i alerteu a qui tingueu a prop.
 • No entreu a l'aigua bruscament; sobretot si l'aigua està freda, heu estat exposats al sol molt temps o heu fet un esforç físic intens.
 • Respecteu un temps prudencial d'unes 2 hores per banyar-vos després de menjar.
 • Banyeu-vos només en platges i zones habilitades per al bany i, si és possible, que disposin d'un servei de vigilància.
 • Eviteu consumir begudes alcohòliques abans de ficar-vos a l'aigua o mentre practiqueu esports aquàtics.
 • Vigileu contínuament els infants mentre es banyen o són a prop de l'aigua. Els infants més petits, i els que no saben nedar han de portar algun dispositiu adaptat a la seva edat que els ajudi a mantenir el cap fora de l'aigua.
 • No us tireu de cap a l'aigua si no sabeu la profunditat que hi ha en un indret o si hi ha roques a la zona.
 • Respecteu les zones acotades amb balises per practicar esports nàutics, perquè podeu ser envestits per taules de surf, motos aquàtiques, etc.
 • Si veieu alguna persona amb problemes dins de l'aigua aviseu immediatament el socorrista o truqueu al 112.
 • No us llanceu a rescatar ningú si no sou experts en rescat aquàtic.
 
 
 
 
 
 
Barcelona, 11 de juliol de 2014