. A més de les tres detingudes, hi ha 4 integrants del grup identificades que tenen una ordre de detenció
 
. En els darrers quatre anys, els furts a Barcelona durant els mesos d’estiu s’han reduït un 21,75%
 
Agents de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra de la Unitat d’Investigació de la comissaria de Gràcia han detingut tres dones, de nacionalitat romanesa, de 22 i 25 anys i veïnes de Badalona per un delicte de pertinença a grup criminal, un delicte de furt i nou faltes d’estafa. Una d’aquestes detingudes, la dona de 22 anys, era la cap del grup i s’encarregava d’organitzar i dirigir els furts que el grup criminal cometia principalment amb els mètodes  ‘carpeteres’ i a la distracció. A banda de les tres detingudes, els investigadors han identificat 4 integrants més que tenen pendent una ordre de detenció.
 
La investigació es va iniciar a principis del mes de maig i va poder determinar que el grup es movia sempre en zones de gran afluència turística com les immediacions del Parc Güell, les Fonts de Montjuïc, la Sagrada Família o la Ciutadella. Es tractava d’un grup organitzat amb una distribució de tasques ben definida. En primer lloc, la cap del grup organitzava i donava les ordres per cometre els furts. Després hi havia les integrants que s’ocupaven de distreure la víctima, les que cometien el furt i la resta d’autores feien el control de l’entorn per avisar si detectaven presència policial. En aquest sentit, menys la cap, les altres integrants s’anaven intercanviant el rol per dificultar ser enxampades. A més, quan localitzaven una víctima, l’abordaven en zones on els resultava fàcil bloquejar-li el pas per distreure-la i cometre el furt.
 
Entre les set integrants del grup acumulen 2436 identificacions, tant de majors com de menors d’edat, i un total de 168 detencions. D’aquestes, la cap del grup és la que més antecedents té amb 66 detencions.
 
Les tres detingudes van passar a disposició judicial el passat dijous i van quedar en llibertat amb càrrecs.
 
 
 
Modus operandi
 
La investigació ha pogut comprovar que les detingudes cometien els furts mitjançant dos mètodes. Per una banda, mitjançant els modus conegut com ‘carpeteres’. Es tracta d’un tipus de furt on les autores utilitzen unes carpetes on porten fulls per fer donacions a alguna organització no governamental. Amb l’excusa d’aconseguir ajuda per a l’ONG, demanen la documentació a la víctima perquè aquesta obri la seva cartera, moment que aprofiten per furtar subtilment els diners per sota de la carpeta. Cal destacar que durant tota l’acció, altres membres del grup s’encarreguen de vigilar la zona per alertar en cas de detectar presència policial i de distreure la víctima per facilitar el furt a l’autora del furt. Un cop han sostret els diners, l’autora ho passa ràpidament a alguna altra membre del grup qui s’ho amaga normalment dins de la roba interior.
 
L’altre mètode utilitzat és el de la distracció. En aquest cas, una de les integrants s’apropa a la víctima i la distreu amb preguntes mentre que dos membres del grup es posen dissimuladament al costat de la víctima per furtar-li la cartera o algun altre objecte de valor com el telèfon mòbil.
 
 
Furts a Barcelona durant l’estiu
 
La investigació que ha permès detenir la cap i dues integrants d’aquest grup criminal va en la línia policial dels darrers anys de potenciar la presència en les zones més turístiques de la ciutat. Uns espais que, per la quantitat de turistes que s’hi apleguen, poden ser objectiu d’aquests tipus de grups. Ara bé, els dispositius d’estiu dels darrers anys han permès anar reduint el nombre de fets delictius. En els darrers quatre anys, els delictes i furts durant els mesos d’estiu s’han reduït un 21,75%. Aquest descens, és d’un 20% si es tenen en compte els furts i delictes de tot l’any a la ciutat de Barcelona.
 
 
Àrea de Comunicació,
Barcelona, 12 de juliol de 2014