- Els programes corresponen al Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), el Fons Social Europeu (FSE), el Fons Europeu de Desenvolupament Rural (FEADER) i el Fons Europeu Marítim i Pesquer (FEMP)
- Les conselleries d’Economia i Coneixement, d’Empresa i Ocupació i d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, han establert les prioritats d’inversió dels fons europeus i han fixat els objectius temàtics i específics que han de tenir els projectes que volen optar a cofinançar-se amb aquests ajuts
El Govern ha donat el vistiplau a la proposta dels programes operatius del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), el Fons Social Europeu (FSE), el Fons Europeu de Desenvolupament Rural (FEADER) i el Fons Europeu Marítim i Pesquer (FEMP) del període 2014-2020, que avui han presentat a la reunió del Consell Executiu els departaments d’Economia i Coneixement; d’Empresa i Ocupació; i el d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural. Aquesta proposta s’enviarà a la Comissió Europea que, després del corresponent període de negociació amb la Generalitat, els podria aprovar abans que s’acabi l’any.
És la primera vegada que es presenten conjuntament i el mateix dia els tres programes operatius del FEDER, FSE i FEADER (el FEMP es presentarà a l’octubre) des que la Generalitat administra els fons europeus. Aquesta iniciativa és fruit del treball de coordinació entre els esmentats departaments, tasca que s’anirà intensificant al llarg de tot el període de vigència dels fons que és l’any 2020.
El programa operatiu de cada fons ha estat elaborat per les tres conselleries, recull les prioritats d’inversió dels fons europeus i fixa els objectius temàtics i específics que han de tenir els projectes que volen optar a cofinançar-se amb fons europeus.
En el període 2014-2020 la Generalitat de Catalunya és responsable de la gestió d’un total de 1.521 milions d’euros de la Unió Europea, que és la suma dels tres fons. Aquests fons s’assignen en règim de cofinançament, és a dir, es requereix una contribució de recursos propis per cobrir el cost total de les operacions. La inversió total dels tres programes pot arribar als 3.157 milions d’euros, xifra que representa aproximadament un 40% més de recursos respecte als rebuts durant el període 2007-2013.
Aquesta col·laboració entre conselleries s’emmarca en l’estratègia RIS3CAT de recerca i innovació per a l’especialització intel·ligent de Catalunya, aprovada pel Govern el mes de febrer passat. Aquesta estratègia garanteix que les inversions en recerca i innovació cofinançades per la Unió Europea es tradueixin en un creixement econòmic de qualitat, més sostenible i integrador, i en la creació d’ocupació al territori, en estreta col·laboració entre els agents públics i privats de l’economia catalana.