Protecció Civil dóna consells a la població d'urbanitzacions i cases aïllades de la demarcació de Tarragona davant els incendis forestals

query_builder   15 juliol 2014 20:38

event_note Nota de premsa

Protecció Civil dóna consells a la població d'urbanitzacions i cases aïllades de la demarcació de Tarragona davant els incendis forestals

 
  • Les sessions són organitzades per la Direcció General de Protecció Civil, i compten amb la participació d’efectius del cos de Bombers de la Generalitat, Agents Rurals i Mossos d’Esquadra
 
La Direcció General de Protecció Civil (DGPC), en col·laboració amb els diversos cossos de seguretat, han realitzat aquesta tarda a l’Ajuntament de Tarragona una sessió informativa oberta a tota la població de la demarcació de Tarragona per donar pautes i consells de prevenció i autoprotecció davant els incendis forestals. El passat dia 8 de juliol es va realitzar també una xerrada al municipi de La Riba, el proper 17 de juliol es farà a Vandellòs i el 21 de juliol al Catllar.
 
Aquestes xerrades, que també s’han organitzat en altres punts de Catalunya, tenen com a objectiu principal informar la ciutadania, sobretot la que viu en urbanitzacions i cases aïllades, sobre què ha de fer per evitar un incendi forestal o en el cas que ja s’hagi produït, quines són les mesures més correctes d’autoprotecció.
 
A la demarcació de Tarragona hi ha 331 urbanitzacions en zona de risc d’incendi forestal i 2.629 cases aïllades. Pel que fa a urbanitzacions, per comarques de la demarcació de Tarragona hi ha 4 al Priorat, 6 a la Conca de Barberà, 46 a l’Alt Camp, 106 al Tarragonès, 107 al Baix Camp i 62 al Baix Penedès. Quant a les cases o masies aïllades, per comarques es reparteixen de la següent manera: Priorat 218, Baix Camp 1.377, Tarragonès 236, Alt Camp 394, Conca de Barberà 152 i Baix Penedès 252.
 
Les sessions són organitzades per la DGPC i compten amb la participació d’efectius del cos de Bombers de la Generalitat, Agents Rurals i Mossos d’Esquadra. En les xerrades s’informa sobre prevenció d’incendis, mesures d’autoprotecció, la planificació de la resposta davant un incendi i l’actuació dels cossos d’emergència.
 
Protecció Civil de la Generalitat posa molt èmfasi en què la població, sobretot de zones rurals, urbanitzacions i cases aïllades, sàpiga les principals mesures d’autoprotecció davant els incendis forestals, ja que per als cossos d’emergències un foc enmig de zones habitades afegeix més risc i complexitat a l’operativa, pel fet que s’ha de prioritzar el salvament de les persones i béns abans que apagar el propi incendi.
 
Enguany s’ha editat un tríptic actualitzat amb consells per la població davant els incendis forestals. Al llibret s’explica que a partir de l’afirmació que a la Mediterrània el risc d’incendi forestal és present tot l’any i a tot el territori, i que els incendis forestals formen part de la realitat del bosc, sí que hi ha certs comportaments o actuacions que poden evitar o reduir les conseqüències d’aquests incendis.
 
En terrenys forestals i en els 500 metres que els envolten està prohibit fer foc o realitzar activitats amb risc com poden ser: generar i cremar restes vegetals; llançar petards o coets; fer treballs que generin guspires; fer fogueres o utilitzar barbacoes sense mataguspires.
 
En aquestes jornades també s’explica a la població com es pot preparar l’habitatge i el seu entorn immediat per estar més segurs davant un incendi forestal. Algunes d’aquestes mesures són: Mantenir una franja perimetral com a mínim de 25 metres d’amplada lliure de vegetació seca; senyalitzar els carrers i disposar d’una xarxa d’hidrants apta per a l’extinció d’incendis; netejar la teulada de residus vegetals; mantenir una distància de 6 metres entre els arbres del jardí i prioritzar la vegetació que es manté verda i els arbres amb fusta d’alta densitat (boix, heura, alzina,...); allunyar la llenya de la casa; i evitar les tanques de bruc sec perquè són molt inflamables.
 
A les urbanitzacions i nuclis de població aïllats és obligatori elaborar un pla d’autoprotecció que ha de recollir tots els riscos que afecten la urbanització i totes les mesures per prevenir, detectar o actuar en cas d’incendi forestal.
 
Un cop es produeixi un incendi prop de casa seva, els habitants podran ser alertats a través d’avisos i informació dels operatius de l’emergència per telèfon, porta a porta o a través de megafonia; i també podran mantenir-se informats a través dels mitjans de comunicació o els comptes de twitter @emergenciescat @bomberscat o @112
 
En cas que l’incendi s’apropi a la casa, el confinament pot ser una molt bona mesura, sempre que la casa ofereixi una bona protecció i a l’entorn s’hagin seguit les mesures de prevenció. En aquest cas cal retirar qualsevol objecte combustible del voltant, quedar-se dins de casa, tancar portes i finestres i les claus de pas dels combustibles, i tapar les obertures per evitar l’entrada de fum.
 
En el cas que les autoritats decideixin l’evacuació com a mesura més segura, cal tancar portes i finestres de casa; i dirigir-se al lloc que s’hagi designat i per les vies indicades (primer cal evacuar els nens, la gent gran o amb problemes de salut). És important que com a mesura preventiva enfront els incendis i en previsió d’una possible evacuació, els ciutadans tinguin preparada la documentació personal més important, historial mèdic bàsic per si necessita medicació i conèixer les rutes d’evacuació i els centres d’acollida previstos per cada municipi en cas d’emergència. Per últim, recordar que l’autoevacuació pot ser insegura i que caldria fer-ho, quan les autoritats ho indiquin.
 
Quan la mesura de confinament no és segura vol dir que la població està en risc davant els incendis forestals durant tot l’any i això és una de les principals preocupacions de Protecció Civil. És per això que, amb aquestes sessions informatives, es pretén difondre les mesures preventives establertes per la Direcció General de Medi Natural  i aconseguir que els ciutadans adoptin mesures d’autoprotecció per garantir que el confinament sigui segur.
 
Finalment, i si l’incendi us sorprèn estant al bosc, recordeu d’avisar immediatament al 112 i allunyar-vos en direcció oposada al foc, evitant pendents i valls estretes, i no refugiar-se dins de pous o coves. Recordeu evitar respirar els fums d’un incendi i per això es recomana tapar-se el nas i la boca amb un mocador o tros de roba humida. 
 

2  

Imatges

Xerrada d'aquesta tarda a Tarragona sobre prevenció incendis forestals

Xerrada d'aquesta tarda a Tarragona sobre prevenció incendis forestals 61

Una altra imatge de la xerrada d'aquesta tarda sobre consells prevenció incendis

Una altra imatge de la xerrada d'aquesta tarda sobre consells prevenció incendis 49

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined