L’Associació de Promotors Constructors d’Espanya (APCE) ha convidat el secretari d’Habitatge i Millora Urbana de la Generalitat, Carles Sala, i el director de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, Jaume Fornt, per exposar les principals línies d’actuació del Govern en matèria d’habitatge, després de l’aprovació del Pla per al dret a l’habitatge, que marca els objectius per als propers quatre anys.
Foto presentació Pla a l'APCE
Carles Sala ha exposat els objectius d’aquest Pla, aprovat pel Decret el 27 de maig, que se centren en dos grans eixos d’actuació: el social, per facilitar l’accés a l’habitatge als ciutadans i evitar l’exclusió social residencial i la pèrdua de l’habitatge; i l’eix econòmic, per facilitar la recuperació econòmica del sector de l’habitatge i ajudar a recuperar ocupació.
 
Foment de la rehabilitació i agilització de les qualificacions d’HPO
 
El segon eix del Pla i en el qual s’ha centrat la intervenció del director de l’Agència, Jaume Fornt, inclou, entre altres mesures, el foment de la rehabilitació que abasta la rehabilitació general d’habitatges (obres en l’interior de l’habitatge i d’adaptació a les condicions d’habitabilitat) i dels edificis d’habitatges (obres en elements comuns de l’immoble), així com també la regulació de les àrees de conservació i rehabilitació i els programes específics de foment a la rehabilitació.
 
En aquest segon eix també s’inclou tot el programa relatiu als habitatges amb protecció oficial: les modalitats i els procediments de qualificació d’aquests habitatges, el règim jurídic, i les condicions i els terminis de durada de la qualificació, que s’han modificat.
 
Així, doncs, es generalitza la possibilitat de qualificar qualsevol tipus d’habitatge (nou, de segona mà o usat) com d’HPO, si compleix els requisits i es modifiquen els terminis de durada de la qualificació dels habitatges protegits per a noves promocions, que passen a ser de 40 anys en sòls qualificats per a HPO si han rebuts ajuts, de 10 anys en sòls no qualificats i sense ajuts i de 20 anys en la resta. Els terminis es redueixen a la meitat en àrees sense demanda residencial forta i acreditada .
 
 
Més habitatge protegit provinent del mercat privat: el lloguer solidari
 
El Govern posarà en marxa una nova iniciativa, el “lloguer solidari”, que té com a objectiu incentivar les persones propietàries de pisos buits del parc privat per tal que els cedeixin a l’Agència de l’Habitatge de Catalunya a fi que els reformi i els posi en lloguer social.
 
Aquesta experiència pilot preveu mobilitzar, d’entrada, un estoc de 200 pisos situats en algun dels 72 municipis amb forta demanda d’habitatge. Els propietaris, prioritàriament persones físiques, podran optar a participar en aquest programa a canvi de cedir el seu habitatge a l’Administració per un període mínim de sis anys. En contrapartida, la Generalitat procedirà a reformar i adequar el pis, per un import màxim de 12.000 euros per habitatge per a les reformes, i el destinarà a lloguer social. Cada propietari serà compensat amb una renda aproximada de 75 euros mensuals, que tenen per finalitat únicament contribuir a les despeses ordinàries de l’habitatge (IBI, comunitat de veïns, etc.).
 
Aquesta iniciativa pretén cobrir els objectius següents:
·         Afavorir els propietaris d’habitatges que no poden mantenir-los ni rehabilitar-los, temporalment, però que en volen conservar la propietat.
·         Mobilitzar habitatges desocupats.
·         Obtenir més habitatges per a polítiques socials.
·         Propiciar que es facin obres de rehabilitació per generar ocupació.

1  

Imatges

Foto presentació Pla a l'APCE

Foto presentació Pla a l'APCE 277

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 71