Inauguració escola Gualba

El president Mas demana "altura de mires" per fer "els grans pactes de país que calen per protegir els serveis socials"

query_builder   21 juliol 2014 22:15

event_note Nota de premsa

El president Mas demana "altura de mires" per fer "els grans pactes de país que calen per protegir els serveis socials"

  • El cap de l’Executiu ha inaugurat aquesta tarda l’Àrea d’Oncologia del Consorci Hospitalari de Vic, així com un consultori mèdic i l’ampliació de l’escola Aqua-Alba, de Gualba
  • Artur Mas assegura que “si aprofitem aquests moments per fer-nos mal no anirem endavant” i advoca “per fer pinya i sumar” per sortir-nos-en com a país

Ínauguració escola Gualba
El president Mas saludant els veïns de Gualba

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha instat aquesta tarda els partits polítics a tenir “altura de mires” per fer “els grans pactes de país que calen per protegir els serveis socials, la salut i l’ensenyament” en un moment de recursos limitats com l’actual. “Trobem a faltar una certa generositat política per intentar endreçar bé tots aquests temes de tal manera que, mentre durin les dificultats, més que grans controvèrsies hi hagi sobretot grans implicacions de tothom també a nivell polític”, ha reblat.

El cap de l’Executiu ha fet aquestes declaracions durant la inauguració de la nova Àrea d’Oncologia de l’Hospital Universitari de Vic. A l’acte també hi han assistit el conseller de Salut, Boi Ruiz; el delegat territorial del Govern de la Generalitat a la Catalunya Central, Juli Gendrau; el president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve; l’alcalde de Vic, Josep Maria Vila d’Abadal, i el president del Consorci Hospitalari de Vic, Jaume Portús, entre d’altres.

Durant el seu discurs, el president Mas s’ha referit a la reunió que ha mantingut aquest migdia amb el nou primer secretari del PSC, Miquel Iceta, a qui ha transmès també aquest missatge d’importància de l’entesa. Artur Mas ha recordat a Miquel Iceta que el Govern ha hagut de prendre decisions que “no són agradables, però van en la línia de protegir al màxim els serveis essencials de cara a la gent” i ha subratllat la importància que “en aquests temes fonamentals hi hagi aquesta entesa bàsica que, com a mínim, duri mentre duren les dificultats actuals”.

El president de la Generalitat ha subratllat també que en un moment de recursos limitats cal tenir present que “hem de ser excel·lents en allò que podem fer i molt exigents en allò que volem fer però no podem fer”, i ha dit que ser excel·lents en allò que podem fer “vol dir que en el dia a dia ens hem hagut d’acostumar a fer més i millor amb menys”. En aquest sentit, ha destacat que no per tenir menys  “hem de deixar d’atendre la gent i tenir cura de les persones, per intentar que la gent noti el menys possible aquestes estretors que el nostre país viu i que en el curtíssim termini no es poden resoldre totes de cop”.

En aquesta línia, el cap de l’Executiu ha posat en relleu el fet que la nova Àrea d’Oncologia de l’Hospital de Vic sigui fruit de la iniciativa ciutadana, concretament de l’entitat Osona contra el Càncer, amb la col·laboració dels poders públics. Per a Artur Mas, iniciatives com aquestes són “missatges de confiança que Catalunya dóna com a país i d’allò que és capaç de fer, sobretot en el seu territori i la seva gent”. “Sabem que encara avui no totes les malalties es poden curar, però el que sí que sempre es pot fer és tenir cura de les persones”, ha remarcat, i ha afegit “un dels actius que té Catalunya i forma part de la seva identitat és que té un teixit associatiu d’altíssim nivell que el distingeix de mols altres països que estan organitzats bàsicament pels poders públics sense una implicació tan gran de la societat”.

Campanya solidària d’Osona contra el Càncer

La nova Àrea d'Oncologia de l’Hospital Universitari de Vic ha estat finançada gràcies a la campanya solidària que ha impulsat Osona Contra el Càncer al llarg del darrer any. Una campanya en la qual s'hi ha bolcat la població i les entitats d'Osona, i que s'ha convertit en una de les majors iniciatives de recollida de fons que s'han dut a terme mai en l'àmbit assistencial a Catalunya. El projecte ha suposat una inversió de prop d’1 milió d’euros, el 70% aportat pel mecenatge i el 30% restant pel Departament de Salut.

Les noves instal·lacions ocupen l’ala est de la planta baixa de l’Hospital (prop de 400 m2) i integren les Consultes Externes, l'Hospital de dia oncològic i la Sala de tractaments, però també altres recursos com la psicooncòloga, la genetista o les consultes d'atenció pal·liativa, d'ostomies i de la farmacèutica que dóna suport al tractament oncològic. A més, s'ha previst un espai perquè els voluntaris de l’associació Osona Contra el Càncer hi facin activitats de divulgació i de suport per als malalts.

La nova Àrea d’Oncologia també permetrà ampliar la capacitat de l’Hospital; així, està previst que s'hi atenguin cada any al voltant de 1.100 primeres visites (nous pacients) i que es programin vora 4.000 sessions de quimioteràpia i 500 sessions d'hospital de dia, amb una mitjana entre 150 i 200 pacients en curs de tractament cada mes.

Rang universitari

En el decurs de l’acte, s’ha fet també reconeixement a la concessió per part del Govern del rang d’hospitals universitaris al Consorci Hospitalari de Vic i a la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic. Ambdós hospitals d’Osona seran universitaris mitjançant un conveni amb la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya, que els permetrà la utilització conjunta de les estructures dels centres hospitalaris i de la universitat per a la docència, la recerca i la innovació.

La resolució aprovada per la Generalitat el mes de maig passat també acredita que tots els dispositius assistencials del CHV (Hospital General de Vic, Clínica de Vic, Osona Salut Mental, Hospital Sant Jaume de Manlleu i Residència Aura) i de la FHSC (Hospital de la Santa Creu de Vic i El Nadal) reuneixen els requisits per impartir docència en els graus de Ciències de la Salut de la UVic-UCC: Infermeria, Psicologia, Treball social, Fisioteràpia, Teràpia ocupacional i Nutrició humana i dietètica.

"Les institucions catalanes tenen al cap a tothom i saben que un país s'ha de construir a tot arreu i per a tots"

Un cop finalitzat l’acte de Vic, el president de la Generalitat s’ha desplaçat a Gualba (Vallès Oriental), on ha inaugurat el nou consultori mèdic i l’ampliació de l’escola Aqua-Alba, acompanyat del conseller de Salut i de la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau.

En el decurs del seu parlament davant els veïns de Gualba, el cap del Govern ha insistit en la necessitat del pacte i l’entesa. Així, ha deixat clar que “si aprofitem aquests moments que ens envolten per fer-nos mal els uns als altres, el país no tirarà endavant; però si l’aprofitem per fer pinya i treballar junts, el país se’n pot sortir”.

“Com que molts serveis essencials estan al límit de la seva capacitat de resistència, és molt important que presideixi al país aquest esperit de col·laboració i entesa, de voluntat de pactes i, sobretot, de fer pinya i de sumar, en allò que és bàsic i essencial, i l’ensenyament i la salut ho són”, ha dit.

En aquest sentit, el president Mas ha ressaltat que amb la inauguració del nou consultori i l’ampliació del CEIP de Gualba “es demostra que els serveis públics es poden mantenir i fins i tot a un nivell millor si tothom s’hi implica”. El cap de l’Executiu ha clos el seu parlament subratllant que amb les inauguracions aquesta tarda a Vic i a Gualba “es fa palès que les institucions catalanes tenen al cap tothom, i es va fent coses a mesura que es pot, però sabent que un país s’ha de construir des de tot arreu i per a tothom, a les ciutats grans i a les petites”.

El nou consultori local de Gualba disposa de 381,47 metres quadrats, destinats a consulta de medicina de família; infermeria; pediatria; sala de tractament i sala per als serveis socials.

L’escola Aqua Alba ofereix educació infantil i primària a 168 nens del municipi i rodalies. Al nou espai rebran classe els alumnes de primària, i els alumnes de segon cicle continuaran fent classe en l’edifici actual; tots, però, compartiran les noves instal·lacions que ofereix l’escola: servei de cuina i menjador; gimnàs i aules especialitzades.

2  

Imatges

Inauguració escola Gualba

Inauguració escola Gualba 507

Inauguració nova àrea oncològica Hospital Vic

Inauguració nova àrea oncològica Hospital Vic 341

undefined
undefined
undefined
undefined