- La futura norma s’emmarca en el Pla de reforma de l’Administració i inclou mesures per a la professionalització i la tecnificació de les plantilles, el foment de les promocions internes dels empleats públics, i la implantació progressiva de l’avaluació de l’acompliment
- També proposa modernitzar els processos de selecció, introduint noves tècniques selectives que superin les purament memorístiques, l’acreditació de coneixements de llengües estrangeres i de tecnologies de la comunicació
- Preveu desenvolupar progressivament un nou model de polítiques de recursos humans que introdueixin majors graus d’adequació i flexibilitat
El Govern ha aprovat la memòria preliminar de l’Avantprojecte de llei de mesures d’ordenació de l’ocupació pública, que s’inscriu en l’Eix 3 del Pla de reforma de l’Administració de la Generalitat i del seu sector públic, relatiu als recursos humans. Aquesta llei pretén proposar mesures de flexibilització i agilització en la gestió dels recursos humans, però també busca facilitar els processos de tecnificació i mobilitat dels empleats públics.
L’Acord forma part d’una bateria de modificacions normatives en matèria de funció pública, que va començar la setmana passada, amb l’aprovació de l’Acord de Govern d’atribució de competències als departaments de la Generalitat per millorar l'eficiència, l'eficàcia i l'agilitat en la gestió dels recursos humans, i que previsiblement seguirà amb un desplegament reglamentari en els diferents àmbits que l’Avantprojecte de llei estableix en les seves bases.
Professionalització i tecnificació
El Projecte de llei introdueix modificacions del marc legal vigent en una doble vessant: reformes orientades a la professionalització i tecnificació del capital humà de l’Administració, i modificacions de la gestió dels recursos humans amb la finalitat de flexibilitzar-ne els elements principals.
Pel que fa a la professionalització i la tecnificació, el text ha de preveure la revisió i adaptació del sistema selectiu d’accés a l’ocupació pública per adaptar-lo a les noves necessitats. També cal avançar en la incorporació de noves tècniques selectives que superin el tradicional accés per mitjà de proves exclusivament memorístiques i cal reforçar la comprovació d’altres elements com són la capacitat analítica i les habilitats dels aspirants. Cal connectar les proves amb la realitat professional.
Igualment, és important generalitzar la selecció de personal interí i laboral temporal mitjançant les anomenades borses de treball amb la finalitat d’establir procediments àgils i dinàmics de selecció temporal. I, en la línia, d’impulsar la tecnificació de les plantilles, s’han de potenciar els processos de promoció interna. També s’ha de reformular l’actual sistema de provisió de lliure designació en consonància amb el futur model de designació del directiu públic. I, així mateix revisar el sistema de mobilitat dels empleats públics.
Quant a la gestió dels recursos humans, cal actuar per simplificar el nombre de cossos i escales per poder comptar amb una organització més racional, senzilla i coherent, alhora que més tecnificada (professionalitzada).
La institucionalització generalitzada d’un sistema d’avaluació de l’acompliment dels empleats públics també es configura com a element nuclear del procés de reforma en aquest àmbit. Aquest sistema ha de permetre avançar cap a l’increment de l’eficiència i la productivitat i integrar els objectius de l’organització amb els propis del personal, alhora que es generen els compromisos i la implicació necessària amb l’organització i els seus resultats.
Implementar una cultura de l’esforç avaluat és una tasca d’elevada complexitat, ja que cal posar les bases d’un model que perduri en el temps i que reverteixi en benefici de la pròpia organització i, sobretot, que serveixi als interessos de la ciutadania del nostre país. Per aconseguir aquesta millora, l’Avantprojecte de llei introdueix en el text refós de la Funció Pública una previsió que incorpora l’avaluació de l’acompliment a l’Administració de la Generalitat, una disposició legal que ha d’incorporar els trets generals d’allò que hauria de preveure qualsevol procediment d’avaluació. Així mateix, la nova llei donarà facultats al Govern per reglamentar-ne el procediment.
En definitiva, les mesures que preveu el procés de reforma en l’àmbit dels recursos humans tenen el repte de posar els fonaments per avançar cap a una Administració més moderna que serveixi els interessos dels ciutadans amb més eficàcia i professionalitat.