·         El cap de l’Executiu veu “interès purament polític” en la manera com l’Estat ha calculat les balances fiscals
 
·         Artur Mas ha reiterat en el ple del Parlament la seva invitació al PSC a sumar-se a l’acord polític majoritari que hi ha sobre la pregunta de la consulta
 
·         El president s’ha referit al conflicte militar entre Israel i Palestina i ha condemnat totes les violències, perquè “els morts són iguals a un costat i a l'altre”
El president Mas, en un moment de la seva intervenció en el ple del Parlament
El president Mas, en un moment de la seva intervenció en el ple del Parlament
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha explicat avui davant del ple del Parlament que en la reunió que mantindrà dimecres de la setmana vinent amb el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, li demanarà que “no impugni ni recorri les lleis catalanes, sinó que les respecti” i que “compleixi les lleis espanyoles”, com la de finançament autonòmic, la d’estabilitat pressupostària, “que no s’està complint, imposant a les autonomies un dèficit  que no els correspon”, i la llei de la dependència, de manera que “no ens facin pagar a nosaltres més del que ens correspon d’acord amb les lleis espanyoles”.
 
En resposta a una pregunta del grup del PP durant la sessió de control, el cap de l’Executiu ha afirmat que en aquesta entrevista “espero poder fer propostes concretes i espero, amb gran interès, poder rebre respostes i propostes concretes de l’altre costat”. El president Mas ha afirmat que també preguntarà al president espanyol “si assumeix la gran proposta de model de finançament que, segons el PP català, ho ha de resoldre gairebé tot”. En aquesta mateixa línia, en un altre moment del ple, Artur Mas ha assenyalat que “la gran pregunta que ens fem és si al president espanyol se li ha acudit alguna cosa per enfocar el benestar i el progrés dels ciutadans de Catalunya”.
 
El cap del Govern ha assenyalat que espera trobar en el president Rajoy una actitud “una mica més dialogant que la de l’ordeno y mando amb què, ha dit, se li ha adreçat avui en el ple la presidenta del grup popular al Parlament de Catalunya. El president ha ironitzat que, amb les seves paraules, la presidenta del PP català “demostra el tarannà positiu, amable, generós, col·laborador, cooperador i solidari del PP quan parla de Catalunya”.
 
“Mandat democràtic”
Artur Mas ha explicat també que durant la reunió amb Mariano Rajoy “òbviament, li parlaré de la consulta, perquè ho he de fer, encara que no els agradi escoltar-ho”, ja que “forma part de la majoria d’aquest Parlament i tinc un mandat popular i democràtic passat per les urnes per plantejar-ho”. Durant el ple, el president de la Generalitat ha reiterat la seva invitació al PSC a sumar-se a la pregunta que han pactat la majoria de les forces polítiques del Parlament de Catalunya, perquè, “encara que aquesta pregunta que es va acordar entre molts no els acabi d’agradar, aniria molt bé que s’ho repensessin i s’hi afegissin”.
 
D’altra banda, el cap del Govern ha celebrat que el PSC “doni suport al Govern de Catalunya en aquest diàleg que s’ha d’encetar i que s’hauria de poder continuar per arribar a solucions bones i positives”. En resposta a aquest grup parlamentari, el president ha insistit que l’incompliment per part de l’Estat de lleis com la d’estabilitat pressupostària, que és la que determina quin pes ha de tenir la despesa a cada nivell d’administració, “perjudica les persones amb noms i cognoms”, perquè afecta a la sanitat, l’ensenyament, els serveis socials i la dependència. Artur Mas ha denunciat que aquests incompliments suposen que “nosaltres paguem el 80%” de la dependència quan, per llei correspondria el 50%.
 
 
Balances fiscals
En un altre moment del ple, a preguntes de Ciutadans, el cap de l’Executiu s’ha referit a les balances fiscals que ha publicat avui el Govern de l’Estat i ha retret al president d’aquest grup que “doni crèdit als tècnics que fan aquests càlculs fora de Catalunya i el resti als que ho fan a Catalunya”. El president ha explicat que sempre se n’han de calcular dos mètodes quan es fan les balances fiscals i ha qualificat de “sospitós” que el Govern central només hagi calculat un dels dos, cosa que ha atribuït a un “interès purament polític”.
 
Per aquest motiu, Artur Mas ha assegurat que es mirarà “línia per línia on són les discrepàncies, a veure si els acadèmics d’aquí i els d’allà es posen d’acord amb un objectiu comú i a partir d’aquí podrem parlar de tot, i de tot vol dir de tot, dels dos mètodes”.
 
 
“Condemno totes les violències”
Per una altra banda, en resposta al grup d’ICV-EUiA respecte al conflicte militar entre Israel i Palestina, el president de la Generalitat ha manifestat que “condemno totes les violències i el poble català ha de condemnar totes les violències”, perquè “els morts són morts iguals, a un costat i a l'altre, i no només allà”. “O és que no condemnen el que ha passat a l’avió del Malaysua Airlines? Per què aquests morts són diferents? O els del Sudan i els de Nigèria, no existeixen?”, ha retret el president al grup d’ICV-EUiA.
 
 
Lleis electoral i de transparència
A preguntes del grup de CiU, el cap del Govern també ha parlat de la llei de la transparència i ha celebrat que el Parlament hagi arribat a l’últim tram per donar-li llum verda, perquè “era un dels grans temes d’aquesta legislatura i crec que és un pas endavant molt evident”. El president ha destacat l’esforç col·lectiu que s’està fent per millorar els índexs de transparència de les administracions catalanes, reconegut aquesta setmana per l’organització Transparència Internacional, que ha situat Catalunya “a dalt de tot, amb un compliment de 100 sobre 100”. “Ens hem convertit, com em vaig comprometre fa un any, en una Administració de referència en matèria de transparència”, ha afegit el president, que ho ha atribuït, sobretot, a les 51 mesures que va proposar i que es van impulsar d’acord amb altres institucions de Catalunya.
 
El cap del Govern ha lamentat, però que amb la llei electoral “no s’estigui sent tan diligent” i ha demanat un últim esforç als grups parlamentaris per posar-se d’acord, com ha passat amb la llei de la transparència. El president ha reiterat el compromís del Govern de Catalunya d’ajudar en aquest procés “si en algun moment som cridats formalment a donar un cop de mà”.
 
En un altre moment del ple, i en resposta al grup parlamentari d’ERC, el president Mas ha explicat que el sistema de salut a Catalunya s’està gestionant en aquests moments amb més de 1.000 milions d’euros menys dels que hi havia fa 3 o 4 anys, i que en aquestes condicions s’han hagut de prendre decisions difícils i millorar la gestió per “aguantar el sistema de salut en les condicions precàries que en aquests moments viu el nostre país des del punt de vista dels seus ingressos públics”. Artur Mas ha subratllat que, malgrat aquestes condicions, el nombre de pacients en llista d’espera per a intervencions quirúrgiques s’ha reduït 9,8% en el darrer any i l’activitat quirúrgica programada ha crescut un 4,2%.

1  

Imatges

El president al ple

El president al ple 1676