Inaug Centre Puig de les Basses

President Mas: "El valor dels serveis públics és més alt ara que abans per les dificultats que vivim i això no ho hem d'oblidar"

query_builder   26 juliol 2014 17:24

event_note Nota de premsa

President Mas: "El valor dels serveis públics és més alt ara que abans per les dificultats que vivim i això no ho hem d'oblidar"

  • El cap de l’Executiu ha presidit aquest matí  la inauguració oficial del Centre Penitenciari Puig de les Basses, a Figueres
  • Artur Mas defensa el model penitenciari català “basat en les persones per oferir segones oportunitats”
  • El president reivindica “la vocació real d’autogovern del país que no és un invent de fa quatre dies”
Inaug. Puig de les Basses
El president Mas i el director del Centre a la sala de control del recinte

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha defensat aquest migdia que “allò que es fa en aquests moments d’estretor econòmica en el marc dels serveis públics té un valor més alt que abans”, i ha advocat perquè aquest esforç “que és una lliçó que hem après en aquestes èpoques difícils, no s’oblidi quan les coses vagin millor, sinó que aquest record quedi”.   

El cap del Govern ha fet aquestes reflexions en el decurs de l’acte inaugural del Centre Penitenciari (CP) Puig de les Basses, a Figueres, i que ha tingut lloc aquest matí amb l’assistència del conseller de Justícia, Germà Gordó. A l’acte també hi han assistit l’alcaldessa de Figueres, Marta Felip; el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila; el delegat del Govern a Girona, Eudald Casadesús, i el director del Centre, Josep Font, entre altres autoritats.

Artur Mas ha descrit com una mostra d’aquestes dificultats econòmiques a les quals s’ha referit el retard de la posada en servei del CP Puig de les Basses. Per això, ha demanat als seus responsables “que retornin a la societat aquest esforç de la societat fent bé la feina que és pròpia d’un centre penitenciari i que no és només privar de llibertat a una persona, sinó rehabilitar-la, posar-la en la situació de poder ser inserida un cop recuperi la llibertat”, i ha recordat que el sistema penitenciari català “es basa en el concepte que els centres han de servir pensant en la persona per donar-li una segona o tercera oportunitat si cal”.

El president ha recordat durant la seva intervenció que l’administració dels serveis penitenciaris és una competència com la de recaptar impostos “difícils i poc populars, per això molts no les volen”,  però en canvi, ha assegurat, “són competències bàsiques, clau, que formen part del cor de l’autogovern”. Per això, Mas ha qualificat “d’aposta valenta i plena de coratge” el fet que la Generalitat l’assumís als anys 80,perquè demostra, ha dit “que a Catalunya hi ha vocació real d’autogovern fins a l’extrem que calgui“.

En aquesta línia, Mas ha assegurat “que tot i sabent que formem part d’un context europeu, en el qual hi ha interdependència i cessió de sobirania, model que compartim i que modestament hem contribuït a crear, Catalunya és un país i una societat que des de fa molt temps, i també ara, es vol governar a si mateixa amb tanta llibertat i capacitat de decisió com pugui, i això vol dir sobirania i capacitat de prendre decisions pròpies d’acord amb models propis”.

“Les competències delicades, difícils, com justícia o tributs, que requereixen coratge polític, les volíem als anys 80 i les volem ara, aspirem a tenir-les com més millors”, ha afirmat, i ha afegit “aquest fil roig del nostre autogovern no és un invent de fa quatre dies, sinó un fil conductor que ve des de fa segles, i d’una manera més intensa en aquests últims 35 anys de desenvolupament del nostre autogovern”.

El president ha advocat en el seu discurs per treballar en la Catalunya del futur “on hi hagi més actius que passius, una Catalunya millor de la que hem aconseguit construir fins ara” ha explicat, i ha continuat “aquesta és la mirada cap endavant que ens pertoca a les institucions i a la societat en un moment decisiu per al país, en què està en joc moltes d’aquestes passions, molts d’aquests somnis i d’aquests projectes, que vénen de lluny i que alguns d’ells segurament estan convidats a anar més lluny”.

Un impuls al model penitenciari català

Un total de 108,99 milions d’euros ha invertit el Govern de la Generalitat en la construcció d’aquest centre, que compta amb 1.018 places penitenciàries, que substituiran les dels centres de Figueres i Girona, i 500 treballadors. A més, a aquest centre s’han fet també trasllats principalment des del Centre Penitenciari (CP) Quatre Camins, amb aquells interns arrelats a la demarcació de Girona.

El nou CP Puig de les Basses va entrar en funcionament l'1 de juliol passat i, per les seves característiques i organització, representa un impuls pel model penitenciari català. Es tracta del primer equipament d’aquestes característiques amb polivalència real (unitats diferenciades per gènere, edat i situació penal); té un sistema organitzatiu basat en mòduls de convivència i participació; espais formatius, culturals i esportius, i ofereix més possibilitats d’ocupació als nous tallers productius de CIRE, el Centre d’Iniciatives per a la Reinserció.

Pel que fa a l’atenció diferenciada per col·lectius, el nou centre disposa de 7 mòduls per a homes penats adults amb 64 cel·les per mòdul; d’un mòdul de dones amb 32 cel·les, i d’un mòdul per a joves amb 32 cel·les, i del departament especial de règim tancat (DERT). Puig de les Basses disposa també d’un mòdul preferent per a preventius, així com d’instal·lacions per a l’atenció psiquiàtrica i d’infermeria.

En referència a les àrees educatives i culturals, Puig de les Basses ofereix als interns un Centre de persones adultes amb oferta educativa d’Ensenyament, igual a la que té accés la resta de la ciutadania; una biblioteca central, sala d’actes i espais per a tallers, així com una  àrea poliesportiva.

El Centre compta també amb espais per a la reinserció laboral del CIRE, que entre d’altres tallers, gestiona la cuina, la fleca, el magatzem, la bugaderia i la botiga. En una primera fase, ofereix 210 llocs de treball per a l’adquisició d’hàbits laborals i coneixement de diferents oficis.

1  

Imatges

Foto sala de control

Foto sala de control 738

undefined
undefined
undefined
undefined