Moment de la presentació
Moment de la presentació
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del director general de Desenvolupament Rural, Jordi Sala, ha presidit la signatura d’un protocol de col·laboració entre el Departament i Borges Mediterranean Group amb l’objectiu de donar impuls al canal Segarra-Garrigues i promoure l’activitat agroindustrial en la zona d’influència d’aquest regadiu. L’acte també ha comptat amb l’assistència de Ramon Pont, president de Borges Mediterranean Group, de Josep Pont, conseller delegat de Borges Mediterranean Group, i de David Prats, conseller delegat i director general de Borges Mediterranean Group.
 
El Departament està impulsant una sèrie d’acords, dels quals aquest és el tercer, perquè a les noves zones de regadiu del Segarra-Garrigues s’aprofiti el fet de tenir aigua per introduir-hi produccions de més valor afegit. Aquests acords també pretenen contrastar la viabilitat d’aquestes noves produccions, acompanyar el canvi de pràctiques i assegurar-ne la comercialització final.
 
En aquest cas, es tracta de crear una plantació de 50 hectàrees de pistatxos a la finca Mas de Colom, a Tàrrega. Borges Mediterranean Group, amb més de 25 anys d’experiència en el conreu d’aquest fruit sec a les seves plantacions de Badajoz i Granada, vol que el cultiu del pistatxo en aquesta finca sigui un referent a la zona i pugui contribuir a la transferència tecnològica del conreu per a tothom qui pugui estar interessat a plantar-ne. De fet, l’empresa es compromet a facilitar la comercialització del pistatxo a tots els productors de la zona.
 
El cultiu del pistatxo es pot adaptar molt bé a la zona d’influència del canal Segarra-Garrigues amb hiverns freds i estius calorosos, ja que és un arbre petit, originari de les regions muntanyoses de l’Àsia Central, molt rústic, resistent i amb un vida útil que pot arribar als 40 o 50 anys.
 
L’arbre del pistatxo, el Pistacia vera, si bé és de creixement i fructificació molt lents (entre 7 i 10 anys), floreix a mitjan abril, amb la qual cosa esquiva el risc de gelades. En conreu de regadiu, pot assolir unes xifres de producció que oscil·len entre 1.500 i 2.000 kg per hectàrea. La tècnica de recol·lecció, a més, és la que es fa servir habitualment per a les oliveres o els ametllers (amb vibradors amb paraigües).
 
Actualment, Espanya importa dels Estats Units i de l’Iran unes 12.000 tones l’any de pistatxos.
 
Durant la presentació, el conseller Pelegrí ha explicat que el Departament que encapçala aposta pel regadiu i la cooperació vertical entre explotacions agràries i indústria agroalimentària per garantir el futur de les explotacions vinculades al Segarra-Garrigues.
 
Segons Pelegrí, aquests tipus de col·laboracions són els pilars del futur canal i demostren la consciència de clúster, la voluntat de trobar solucions i sortides econòmicament viables per a tots. 
 
Pelegrí també ha ressaltat que el canal Segarra-Garrigues està despertant l’interès de grans empreses que aposten per diversificar la seva activitat al sector agroalimentari i compren o arrenden terrenys. “No volem una infraestructura museu, sinó una infraestructura viva, utilitzada, ens mans d’aquells que viuen i treballen la terra”.
 
 
 
 
Fins a la data, hi ha quatre projectes sectorials en marxa
Fins a la data, hi ha quatre projectes sectorials en marxa
Els 4 motors del Segarra-Garrigues
 
Fins a la data, hi ha quatre projectes sectorials en marxa, al davant dels quals hi ha “màquines de tren” ben escollides per la seva potència, solvència i tarannà win-win; són quatre màquines orientades a produccions interessants per a si mateixes i per al Segarra-Garrigues.
 
Motor 1: projecte de pomeres amb Fruits de Ponent d’Alcarràs com a motor. Aquest projecte ha de permetre a les explotacions de la zona (sectors 1 i 2 del Segarra-Garrigues) que ho decideixin fer la transformació cap a la producció de pomes, l’aprenentatge en el maneig de la plantació i la comercialització del producte. A Fruits de Ponent, li ha de permetre la complementació de la seva producció actual de préssecs i nectarines (que suposa una concentració d’activitat de juny a setembre) amb la producció de pomes, cosa que li permetrà millorar els seus resultats amb una ocupació més equilibrada del seu personal, una millor rendibilització de les instal·lacions i material i equip, i un increment de les vendes.
 
Motor 2: projecte de doble collita anual per a l’alimentació ramadera, amb la Cooperativa d’Ivars d’Urgell com a motor. Es tracta d’un projecte pioner amb una doble finalitat: des del punt de vista de l’alimentació animal, cercar mecanismes per millorar els sistemes de nutrició i abaratir alhora els costos energètics; des del punt de vista agronòmic, un millor rendiment de les terres de regadiu amb dos conreus per any natural, quan ara se n’aconseguien 3 cada 2 anys. Tot plegat amb l’assessorament i col·laboració de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), per analitzar les millores en l’índex de conversió del pinso.
 
El tercer projecte és el que s’ha presentat avui, i el quart es presentarà en el seu moment atès que s’està treballant sobre aspectes tècnics amb la indústria que actuarà com a motor.
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.

2  

Imatges

Moment de la presentació

Moment de la presentació 2502

Fins a la data, hi ha quatre projectes sectorials en marxa

Fins a la data, hi ha quatre projectes sectorials en marxa 1911