El Departament de Cultura col·labora un any més amb la Universitat Catalana d’Estiu (UCE) amb l’organització de diverses activitats que es desenvoluparan durant la seva 46a edició, que té lloc al municipi nord-català de Prada de Conflent del 17 al 23 d’agost. El Departament de Cultura, que hi col·labora a través de la Direcció General de Política Lingüística (DGPL), organitzarà cursos de català i occità, l’exposició “El català, llengua d’Europa”, tallers de “Doblem en català” i la projecció del film Fréderic Mistral.
 
En aquesta edició, la formació de llengua catalana que organitza el Departament de Cultura inclou un curs de llengua de nivell mitjà, un curs de llenguatge i gramàtica, i un grup de conversa. Pel que fa als cursos d’iniciació a la cultura occitana, s’ha programat un curs sobre l’escriptor Fréderic Mistral, amb motiu del centenari de la seva mort, i un curs intensiu de llengua occitana. Cultura col·labora també amb una sessió sobre les tecnologies de la informació i de la comunicació i l’aprenentatge de la llengua, que organitza la Universitat de Girona.
 
A banda de l’activitat docent, el Departament de Cultura cedeix a l’UCE l’exposició “Català, llengua d’Europa”. La mostra presenta la vitalitat de la llengua catalana en el marc de les llengües d’Europa i aporta informació sobre diferents àmbits, com l’ensenyament, els mitjans de comunicació, la cultura, el comerç i l’empresa, el món digital i l’esport. Durant l’agost l’exposició també es pot visitar al Museu del Barça, a Lleida, i a Tarragona.
 
El programa de Cultura a l’UCE també inclou activitats lúdiques com els tallers de “Doblem en català”, per fomentar l’ús oral del català a través del doblatge de seqüències cinematogràfiques, i la projecció del film Fréderic Mistral, activitat que s’emmarca en la Mòstra de Cinèma Occitan que organitza el Departament de Cultura amb la col·laboració d'institucions i empreses a 31 localitats catalanes i occitanes.
 
La col·laboració entre el Departament de Cultura i l’UCE es va iniciar l’any 1995, i al 2010 es va fer extensiva a la llengua i la literatura occitanes. L’UCE és, des de fa 46 anys, un espai de trobada d'estudiants, professors, professionals, especialistes, polítics, etc. dels Països Catalans. En aquesta edició es recordarà, d'una banda, el tricentenari dels fets de l'Onze de Setembre del 1714, i de l’altra, l'obra i el llegat de la Mancomunitat de Catalunya, amb motiu del centenari de la fundació de la institució.
 
Programa de la Universitat catalana d’estiu http://uce.cat/XLVI_UCE/programa2014.html