Protecció Civil activa en ALERTA el Pla INUNCAT per la previsió de pluges intenses avui a qualsevol punt del país

query_builder   22 agost 2014 06:09

event_note Nota de premsa

Protecció Civil activa en ALERTA el Pla INUNCAT per la previsió de pluges intenses avui a qualsevol punt del país

 
  • Els ruixats més forts i amb més quantitat d’aigua en poc temps s’esperen a les comarques del litoral i prelitoral central, i també al sud de Girona
 
  • Fins ara hi ha hagut precipitacions intenses a les comarques del Baix Penedès i Garraf, que han deixat per exemple 44,9 l/m2 en 30 minuts a Cunit
 
  • Protecció Civil recomana precaució sobretot en els desplaçaments en vehicle i també en totes aquelles activitats a l’aire lliure a les zones de risc
 
 
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha activat en ALERTA el Pla especial d'emergències per inundacions a Catalunya INUNCAT d’acord amb les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) i per les afectacions que es preveu que se'n poden derivar.
 
Al voltant de les 4.00 hores el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha emès un avís d’observació d’un nucli de tempesta intens que ha afectat de manera important a les comarques del Baix Penedès i del Garraf. En aquests moments els nuclis de pluja més importants es troben al mar davant la costa, però també afecten els vallesos, Bages, Osona i Solsonès.
 
El telèfon d’emergències 112 ha rebut fins ara una vintena d’avisos per incidències relacionades amb les pluges sobretot a la zona de Cunit, Calafell i el Vendrell (riscos estructurals, inundacions de baixos i desbordament rieres). Fins al moment s’ha arribat a superar el llindar d’intensitat de pluja a Cunit amb 44.9 litres en 30 minuts i 61.9 en tot l’episodi.
 
Per avui es preveu un front per Ponent que s’anirà desplaçant progressivament fins cobrir la totalitat del territori, descarregant també xàfecs acompanyats de tempesta i localment de calamarsa. Es preveu que es pugui superar el llindar d’intensitat de pluja de 20 litres/m2 en 30 minuts. A més, hi haurà ratxes fortes de vent.
 
L’Agència Catalana de l’Aigua ha emès un avís donada la situació de precipitació actual i la prevista al llarg del dia i es considera que el nivell de l’embassament del riu Foix arribarà a la cota de sobreeiximent durant les properes hores. Per aquest motiu s’ha avisat a l’Ajuntament de Cubelles.
 
Davant la previsió de xàfecs intensos, Protecció Civil de la Generalitat, a banda d’informar als municipis afectats per la previsió i als serveis d’emergència, ha comunicat de forma preventiva la previsió meteorològica als coordinadors i responsables de les diferents activitats amb menors a l’aire lliure regulades per la Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya i que es troben a les zones on es preveuen les pluges. En especial, s’ha informat a les colònies i campaments amb infants i joves, i se’ls ha demanat que extremin la precaució en les activitats a prop de rieres aquesta tarda i que segueixin els protocols de seguretat que tenen disponibles si és necessari.
 
Protecció Civil de la Generalitat demana fer seguiment de l’evolució de la previsió meteorològica i de les incidències i afectacions que es puguin produir sobretot en el cas de viure a desplaçar-se a l’entorn de rius i rieres i zones inundables en general, i també seguir les indicacions del Servei Català de Trànsit (SCT) pel que fa a les eventuals incidències viàries, així com moderar la velocitat en els llocs on plogui amb intensitat.
 
Cal també allunyar-se de rieres, rius, punts subterranis i zones inundables allà on plogui amb intensitat i, especialment, en els llocs costaners o propers a la costa que reben molta afluència de gent per aquestes dates, evitar deixar vehicles en rieres i zones inundables, poden ser enduts per una crescuda sobtada del cabal, posant en perill la integritat de les persones i dels béns.
 
En el cas que hi hagi tempesta amb aparat elèctric (llamps), cal evitar situar-se sota o a prop de torres de la llum, arbres solitaris i sortir de l’aigua si ens trobem a la platja.
 
Protecció Civil de la Generalitat també recomana netejar els embornals, desguassos i baixants que poden tenir pols, fulles seques o brutícia a les reixetes. Un tap de brutícia pot fer que s’inundi un aparcament soterrat, un pati o un terrat amb un xàfec intens.
 
undefined
undefined
undefined
undefined