- A les comarques de la Selva, el Maresme, el Barcelonès i en alguns punts de l’Empordà l’afectació per pluges en algunes platges ha estat molt superior a la mitjana dels darrers anys
- L’Agència Catalana de l’Aigua està desenvolupant un servei diari d’informació sobre l’estat de les platges i les possibles alteracions per pluges o incidents, per tal d’assegurar una bona gestió de la qualitat de l’aigua de bany, així com de la informació a la ciutadania
- Cada dia tota la informació de l’estat de les platges de Catalunya és a disposició del públic a través d’un nou apli –PlatgesCat-, que durant el seu primer mes d'activitat ha registrat més de 5.000 descàrregues i unes 25.000 visualitzacions
Els controls periòdics de la qualitat de l’aigua de bany efectuats per l’Agència Catalana de l’Aigua, des de l’inici de la temporada de bany (l’1 de juny), indiquen, de mitjana, uns resultats provisionals d’aquesta primera meitat de l’estiu amb més del 91% de platges excel·lents. Aquesta proporció és lleugerament inferior a la de l’estiu passat, com a conseqüència de les freqüents pluges i tempestes registrades durant els mesos de juny i juliol. Pel que fa a les platges restants, aquestes han obtingut majoritàriament una qualitat bona.
Les pluges han provocat diversos episodis d'alteració temporal de la qualitat de l'aigua, com a conseqüència de l’aportació sobtada de l’aigua dolça que arriba al mar, principalment, per rius, torrents i rieres. En aquests episodis la qualitat microbiològica de l’aigua s’ha pogut veure alterada momentàniament, però s’ha recuperat, en línies generals, transcorregudes entre 24 i 48 hores. Amb apli PlatgesCat (http://aca-web.gencat.cat/aca/platgescat/landing/ca/index.htm), l’ACA ha posat avisos de precaució per pluges durant els diferents episodis registrats durant la primera meitat de l’estiu.
Cal remarcar que l’afectació de les platges per pluges en aquesta primera meitat de l’estiu ha estat molt per damunt de la mitjana dels darrers anys i els episodis s’han incrementat considerablement respecte l’estiu passat. Segons dades del Servei Meteorològic de Catalunya, la pluja habitual del mes de juliol s’ha doblat, amb tempestes molt intenses des del punt de vista meteorològic i assolint importants registres, com que el mes de juliol d’enguany ha estat el més plujos en diversos punts de l’Empordà.
Les comarques més afectades per pluges són les situades al litoral nord i central de Catalunya, principalment Alt i Baix Empordà, la Selva, el Maresme i el Barcelonès. Les quantitats més importants registrades al juliol han estat els prop de 62 mm a Vilassar de Mar (Maresme) o els prop de 50 mm a Torroella de Montgrí (Baix Empordà).
En aquest sentit, l’Agència Catalana de l’Aigua ha activat un servei de control diari de seguiment de l’afectació de les platges de Catalunya per pluges, amb la col·laboració del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), que ha permès determinar els seus efectes sobre les zones de bany. Aquest servei ha fet possible gestionar millor la vigilància diària de la qualitat de l’aigua de bany i coordinar la informació amb els ajuntaments costaners, Protecció Civil, els serveis de salvament i socorrisme i les administracións responsables dels sistemes de sanejament.
Informació diària i en temps real
Tota la informació de l’estat de les platges es pot consultar en temps real a través de l'aplicació PlatgesCAT, que en el seu primer mes d'activitat ha registrat més de 5.000 descàrregues i prop de 25.000 visualitzacions totals.
Aquesta aplicació, disponible en set idiomes, informa sobre l'estat de prop de 300 platges del litoral de Catalunya, aportant dades en temps real sobre la qualitat de l'aigua, l'estat de la mar, el temps, la bandera de seguretat, la possible presència de meduses així com la relació de serveis i equipaments de les platges. Disposa també d’informació general sobre les característiques de cada una de les platges, recomanacions bàsiques per als usuaris i els fenòmens ambientals més freqüents a les aigües litorals.
6