Protecció Civil de la Generalitat manté l'alerta de l'INUNCAT per les pluges que segueixen afectant Catalunya

query_builder   22 agost 2014 20:49

event_note Nota de premsa

Protecció Civil de la Generalitat manté l'alerta de l'INUNCAT per les pluges que segueixen afectant Catalunya

 
  • El telèfon d’emergències 112 ha rebut 307 trucades des de la passada matinada fins a les 20.00 hores relacionades amb la pluja
 
  • Les precipitacions més intenses es troben ara a la Catalunya Central, Lleida, Girona i prelitoral de Barcelona
 
  • Molta prudència en la conducció i eviteu desplaçaments innecessaris
 
 
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté l’ALERTA del Pla especial d'emergències per inundacions a Catalunya INUNCAT d’acord amb les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), que indiquen que les precipitacions seguiran encara les properes hores, i per les afectacions que aquestes estan tenint al territori.
 
L’episodi de pluges es manté encara intens sobretot a la Catalunya Central, comarques de Lleida i prelitoral de Barcelona. De cara a la matinada el front que escombra de sud-oest a nord-est s’estabilitzarà i s’hauria de restringir, i amb menor intensitat, a les comarques de l’Alt Pirineu i al litoral de Catalunya.
 
Algunes de les últimes acumulacions que ha passat el SMC són: 80 litres/m2 a Orís i Vilanova de Meià; 75 a Girona; 70 a Pinós; 64 a Lladurs; 58 a Cervera i 51 al Parc Natural dels Ports.
 
El telèfon d’emergències 112 ha rebut des de la passada matinada i fins a les 20.00 hores, 307 trucades relacionades amb les pluges, la majoria per inundacions o incidències de trànsit.
 
Per comarques, 57 s’han rebut des del Segrià; 52 des del Baix Empordà; 48 del Baix Penedès; 29 de la Noguera i 18 de la Segarra. Només entre les 19.00 i les 19.30 hores s’han rebut 42 trucades.
 
Del total de les trucades rebudes al telèfon únic d’emergències 112, 90 han estat transferides al cos de Bombers de la Generalitat entre les 16.00 i les 20.00 hores sobretot a la demarcació de Lleida. En total, des de l’inici de l’episodi sel's hi han transferit 254 avisos.
 
La majoria han estat per inundacions de plantes baixes, garatges i vies públiques així com per retirar arbres o elements caiguts i alguns per esllavissades o despreniments de roques.
 
El municipi de la Pobla de Segur manté el seu pla d’emergències municipal en Alerta i Guissona també l’ha activat. Està en prealerta el de Calafell i el pla de BCasa del parc fluvial del Besòs.
 
Segons ha informat el Servei Català de Trànsit, avui hi ha hagut diversos accidents de trànsit i esllavissades que podrien estar relacionats amb la pluja. És per aquest motiu que es demana extremar les precaucions a la carretera. Entre d’altres, s'ha de tenir en compte les següents recomanacions:
- Augmentar la distància de seguretat per tenir més espai de frenada.
- Reduir la velocitat en revolts i paviments empedrats, asfalt brillant i capes o bassals d'aigua, fang o fulles caigudes... Amb això evitem fenòmens com l'aiguaplaning.
- En cas de patir aiguaplaning: no s'ha de frenar ni accelerar, el millor remei per no trobar-s'hi és moderar la velocitat.
- Frenar amb suavitat i antelació per no bloquejar les rodes.
- Comprovar durant la marxa si els frens responen. D’aquesta manera, al mateix temps, s’eixuga la humitat que puguin i tenir i es recupera la seva eficàcia.
- En cas d'haver de travessar un bassal gran: circular amb primera, lentament i un cop passat comprovar l'eficàcia dels frens.
 - En cas de pluja torrencial: cal estacionar amb un lloc segur i mantenir encesos els llums.
 
 
Protecció Civil de la Generalitat demana fer seguiment de l’evolució de la previsió meteorològica i de les incidències i afectacions que es puguin produir. Allunyeu-vos de rieres, rius, punts subterranis i zones inundables allà on plogui amb intensitat. Trobareu tots els consells de Protecció Civil de la Generalitat davant pluges intenses a www.gencat.cat/interior/inundacions i els consells davant llamps i tempestes a http://bit.ly/1evNH3E
 
 
 
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined