El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha recordat Jaume Vallcorba com “un gran humanista, un dels mes gran editors que tingut el nostre país”. Per a Mascarell, “desapareix un dels gran homes de la cultura, que va fer una feina excepcional de fons, en el sentit d’entendre que la cultura d’un país és allò que el fonamenta”.
 
Mascarell ha apuntat que Vallcorba “era un home que creia en el valor de les paraules. Estava convençut, com tants de nosaltres, que una lectura pot canviar a les persones. En la seva feina d’editor, va donar sortida a un nombre extraordinari d’autors, especialment als autors catalans de la generació dels 80, i ens va posar en contacte amb un gran nombre de clàssics de la literatura. Vallcorba representava el rigor intel·lectual, l’elegància i la feina ben feta”.
 
Nascut l'any 1949, l’editor, filòleg, romanista, i estudiós de l'estètica i la literatura medievals i de les avantguardes, Jaume Vallcorba es va doctorar a la Universitat de Barcelona amb una tesi sobre Josep Maria Junoy i les primeres avantguardes europees i va ser curador de l'obra poètica de J.V. Foix. L'any 1979 va fundar l'editorial Quaderns Crema, un referent pel món editorial, que publicava també en castellà amb el segell de Sirmio. Aquesta empresa editorial ha impulsat prestigioses col·leccions de pensament en llengua catalana, i ha publicat en llengua original i en traducció autors com Eugeni d'Ors, Joan Estelrich, Fages de Climent, Francesc Pujols, Quim Monzó, Sergi Pàmies, Eduard Màrquez, Empar Moliner, Francesc Serés o Ferran Torrent. L'any 1999 Vallcorba va crear l'editorial Acantilado, el segell que ha donat a conèixer autors europeus com ara Pessoa, Imre Kertész, Stefan Zweig o Joseph Roth.
 
Deixeble de Martí de Riquer, Jaume Vallcorba havia estat professor de literatura de la Universitat de Bordeus, la Universitat de Barcelona i a la Universitat Pompeu Fabra.
 
Vallcorba va ser reconegut fa uns mesos amb el Premi Nacional de Cultura de la Generalitat de Catalunya, que lliura el Consell de les Arts i la Cultura (CoNCA), per la seva feina com a editor.