El secretari d'Universitats i Recerca, Antoni Castellà, ha assegurat avui que "només" en el marc d'un Estat propi Catalunya podrà continuar avançant en una economia basada en el coneixement i de major benestar social. Castellà ha fet aquestes declaracions en l'acte de cloenda de la 46a edició de la Universitat Catalana d'Estiu (UCE).
 
Castellà ha explicat que, d'acord amb les característiques de país, Catalunya vol ser Dinamarca o Finlàndia mentre que s'ha preguntat si Espanya s'ha plantejat mai ser Alemanya. En aquest sentit, ha destacat que el que preval és la voluntat de Catalunya per ser un país capdavanter, així com la capacitat per ser-ho. Concretament, Castellà ha subratllat que Catalunya té les condicions necessàries per esdevenir un país capdavanter al món ja que té una dimensió de menys de 10 milions d'habitants, és profundament democràtic, té una societat civil molt arrelada al territori i amb una capacitat molt important de construir país, i així mateix té un potent sistema d'educació i recerca per continuar avançant en una economia d'alt valor afegit.
 
El secretari d'Universitats i Recerca també ha felicitat la UCE que en aquesta edició on conflueixen tres grans efemèrides -Tricentenari dels fets del 1714, centenari de la Mancomunitat i la convocatòria de la consulta del 9N- ha sabut recollir les inquietuds de la societat catalana i ha tingut un rècord de participants.