És un fet poc habitual a la costa nord de la mediterrània i la primera vegada que es té constància al sud de Catalunya
S’han traslladat aquest migdia a una altra zona de platja tarragonina menys freqüentada per assegurar l’èxit de naixements
Membres de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural han localitzat avui una posta de 89 ous d’ un exemplar de tortuga babaua (Caretta caretta) a la platja de l’Arrabassada a Tarragona. Els ous s’han desenterrat i traslladat aquest migdia a una zona més protegida i menys freqüentada dins de les comarques tarragonines.
Aquesta és la primera vegada que s’ha localitzat un niu, amb tota la seqüència i que de forma natural ha arribat a les platges catalanes. S’han registrat els horaris que va fer la tortuga, s’ha localitzat el niu i els rastres d’entrada i sortida de l’aigua de l’exemplar. I finalment els Membres de la Xarxa de Fauna Marina han trobat el niu i han desenterrat els ous. Aquest és un fet poc habitual que ha despertat molta expectació i interès per l’espècie entre els banyistes. També és històric al nostre litoral ja que les tortugues babaues fan poques postes a la riba nord de la mediterrània.
La tortuga, una espècie en perill d’extinció, es va veure ahir a la nit cap a les 23.15 i va estar a la platja durant una hora aproximadament. En aquesta estada la tortuga va aprofitar per fer la posta d’ous tal i com han explicat alguns testimonis i després l’animal va retronar cap cap al mar. Una tortuga babaua fa una posta d’uns 70 ous de mitjana i està previst que l’eclosió d’aquests 89 ous es faci d’aquí entre 45 i 70 dies a partir d’avui. Per tant, entre mitjans d’octubre i primers dies de novembre. El percentatge de supervivència habitual acostuma a ser entre un 50 i un 75%.
Membres de la Xarxa de Rescat acompanyats dels Agents Rurals del Tarragonès s’han desplaçat aquesta matinada a la zona per poder controlar si realment es tractava d’una posta i protegir la zona per garantir al màxim la seguretat dels ous amb la col.laboració de Mossos i la Policia Local . Aquest és el tercer intent que s’ha donat a Catalunya aquest estiu, el primer de les comarques de Tarragona. La tortuga mare mesura uns 80 cm i podria pesar uns 60 kilos.
Des del Departament d’Agricultura es vol agrair el civisme i la col.laboració ciutadana que ha permès que la tortuga pogués realitzar la seva posta sense ser molestada perquè això augmenta l’èxit d’aquesta posta i possibles naixements d’aquí uns mesos de nous exemplars de tortuga marina.
Les costes catalanes són riques en espècies amenaçades. La Xarxa de Rescat de Fauna Marina del Departament pretén conèixer millor aquestes espècies i poblacions per protegir-los acuradament. Dos de cada tres tortugues marines que es rescaten són de litoral de Tarragona.
La Xarxa, liderada per personal tècnic del Servei de Biodiversitat i Protecció dels Animals, amb la participació dels centres de fauna, els espais naturals protegits i els Agents Rurals desplegats pel litoral català, té com a objectiu principal establir un sistema àgil de rescat de fauna marina i donar assistència als animals vius. En coordinació amb el telèfon d’emergències a Catalunya (112) tracta, a més, d’identificar les causes de mortalitat i de garantir una recollida de dades organitzada per conèixer més i millor la biodiversitat marina a Catalunya. A més, és habitual i com en el cas d’avui, s’ha comptat amb la col·laboració de les Universitat Catalanes i entitats que treballen en la conservació i coneixement de la fauna maria. Avui han actuat la Universitat de Barcelona i l’entitat Submon.
El seguiment i l’anàlisi d’aquests successos permeten gestionar millor aquest important patrimoni natural i a la vegada conèixer millor la dinàmica poblacional de les espècies i els seus moviments per la costa catalana.
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.
4