"Tree of Life. La complexitat de la vida: de la cèl·lula a l'organisme viu" es pot visitar del 4 de setembre al 12 d'octubre

Una exposició al Palau Robert relaciona ciència i art

query_builder   1 setembre 2014 11:18

event_note Nota de premsa

"Tree of Life. La complexitat de la vida: de la cèl·lula a l'organisme viu" es pot visitar del 4 de setembre al 12 d'octubre

Una exposició al Palau Robert relaciona ciència i art

L’exposició “Tree of Life. La complexitat de la vida: de la cèl·lula a l’organisme viu” exhibeix, per primera vegada a Barcelona, imatges dels investigadors del  Centre de Regulació Genòmica amb l’objectiu de donar a conèixer no només la recerca que es fa al Centre sinó també la bellesa i la singularitat d’aquestes imatges, i els paral·lelismes i sinergies que s’estableixen entre l’art i la ciència.
palaurobert
La mostra es pot visitar del 4 de setembre  al 12 d’octubre, a la Sala 2 del Palau Robert. La producció ha anat a càrrec de la Fundació Banc Sabadell, mentre que el comissariat és del Centre de Regulació Genòmica (CRG).
La seqüència que regeix aquesta exposició i permet establir el seu fil conductor és la que estudia els processos vius a tots els nivells, des dels elements més petits com les molècules, els orgànuls cel·lulars i les pròpies cèl·lules, passant per teixits i òrgans. Les imatges s’organitzen en tres grans blocs: -La cèl·lula ,Teixits i òrgans,  i Organismes.
En el marc de l’exposició, els visitants també poden “jugar” amb les imatges de la mostra a través de l’app CRG Memory Game, amb tauletes tàctils cedides per Hewlett-Packard. L’app, desenvolupada pel CRG, està basada en el joc clàssic de fer parelles i empra les imatges de l’exposició. Després de jugar, els usuaris també poden accedir a la descripció de cadascuna de les fotografies amb què han jugat.
D’altra banda, en una sala annexa, s’hi ha instal·lat 4 microscopis cedits per Leica Microsystems, on està previst celebrar diferents tallers de microscòpia, adreçats a escoles i públic general, durant els quals s’explicaran els conceptes bàsics de la biologia i la recerca duta a terme al CRG. Els tallers permetran comprendre millor l’exposició i com s’obtenen les imatges que la componen.
Fomentar la cultura científica
Els científics del Centre de Regulació Genòmica porten a terme investigacions sobre el genoma i la seva relació amb malalties comunes, com el càncer o malalties d’origen genètic. Pretenen trobar solucions als problemes que sorgeixen als humans en la nostra relació amb el medi ambient o amb nosaltres mateixos, és a dir, trobar una cura per a les malalties o millorar la qualitat de vida dels éssers humans. Conèixer els mecanismes bàsics de la vida i dels processos vius, doncs, és el primer pas per poder aplicar, a posteriori, aquests coneixements i contribuir a la solució dels problemes esmentats.
"Estem molt orgullosos de poder compartir aquestes imatges amb la societat. La seva bellesa i espectacularitat fan que la ciència que es fa al CRG traspassi la frontera d’allò purament científic i adquireixi una nova dimensió en l’àmbit cultural i artístic" afirma Luis Serrano, director del CRG. "Tot i que ja comptem amb diverses activitats adreçades a fomentar la cultura científica, aquesta exposició és una iniciativa que ens satisfà especialment. Us proposem observar la vida tal com ho fem nosaltres en els nostres experiments. Es tracta d’una nova forma de mirar la vida i els éssers vius que, de segur no deixarà indiferent ningú", afegeix Serrano.
Aquesta iniciativa ha estat possible gràcies a la recerca realitzada pels investigadors i investigadores del CRG, però també gràcies al suport de la Fundació Banc Sabadell, al finançament del Ministeri d’Economia i Competitivitat, en el marc del programa ‘Centro de Excelencia Severo Ochoa 2013-2017’ (SEV-2012-0208).
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined