L’enquesta de salut de Catalunya 2013 revela que gairebé la meitat dels adults tenen excés de pes (sobrepès i obesitat)
 
"Fer salut cada dia és molt important" és una campanya global que preveu intervencions en els àmbits comunitari i sanitari i s’adreça tant a població adulta com a infants
 
Menjar fruita i verdura, beure aigua, prendre lactis a diari i fer activitat física formen part dels hàbits a què fa referència la campanya, que es posa en marxa en el marc d’un conveni de col·laboració entre l’Associació Espanyola de Fabricants de Iogurt i Postres Làctiques Fresques (AEFY) i l’Agència de Salut Pública de Catalunya
 
L’acció inclou espots i material de suport com fullets i pòsters, que es podran trobar en centres d’atenció primària i centres escolars
 
Segons l’Enquesta de salut de Catalunya 2013, gairebé la meitat de la població adulta (48,5%) té excés de pes (el 34,3% té sobrepès i el 14,2% presenta obesitat). El sobrepès és superior en els homes que en les dones i entre les classes socials més desfavorides. En canvi, les nenes de menys de 18 anys pateixen excés de pes en proporcions superiors que els nens. Entre la població infantil, un 31,1% pateix excés de pes. Només un 11,7% de la població adulta menja les 5 racions de fruita i verdura diàries recomanades i encara més d’un 30% de la població no arriba als nivells d’activitat física saludable. Alguns estudis mostren que el consum de calci és insuficient en un 30% de la població.
 
La campanya "Fer salut cada dia és molt important", finançada per l’AEFY, té el suport de la Generalitat de Catalunya. L’objectiu és difondre estils de vida saludables a diari que ajudin a millorar la salut i la qualitat de vida de la població. Els missatges estan en línia amb les principals recomanacions internacionals i estatals sobre un estil de vida saludable promogudes des de fa anys per l’ASPCAT i recollides en la piràmide de l’alimentació saludable i en el Pla integral per a la promoció de la salut mitjançant l’alimentació i l’activitat física saludable (PAAS).
 
La iniciativa "Fer salut cada dia és molt important" s’ha presentat aquest matí a la seu de la Agència de Salut Pública de Catalunya de la mà del secretari de Salut Pública, Antoni Mateu, i del president de l’AEFY, Antoni Bandrés.
 
En concret, la campanya recomana, per sentir-se millor, seguir cada dia els següents estils de vida:
  • Menjar 5 peces de fruita o verdura, en proporcions de 3 peces de fruita fresca i 2 racions de verdures de temporada, ja que són font de vitamines, minerals i fibra.
  • Prendre làctics, com el iogurt, perquè són font de calci. La lactosa del iogurt és de fàcil digestió sol o combinat amb fruita, fruita seca i/o cereals. A més, el sabor agrada a la majoria d’infants i adults.
  • Beure més d’un litre d’aigua. És la beguda fonamental per hidratar-se. S’ha de beure amb regularitat, i augmentar la quantitat si la persona és molt activa o en dies de molta calor. Cal donar resposta a la sensació de set principalment amb aigua.
  • Fer com a mínim 30 minuts d’activitat física en el cas dels adults i 60 minuts en el cas de la població escolar, per estar en bona forma i mantenir el pes. S’aconsella adquirir hàbits quotidians, com pujar escales en lloc d’agafar l’ascensor, anar caminant a la feina o fer estiraments en el cas d’estar molta estona asseguts. També és recomanable gaudir d’activitats amb els amics i companys, com anar a ballar, amb bicicleta, fer excursions, apuntar-se a un torneig d’esport o a un curs de ball. Totes aquestes són bones oportunitats per incorporar la pràctica d’activitat física en el dia a dia.

Tal com ha explicat Antoni Mateu, secretari de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya, "és important promoure i fomentar estils de vida saludables des d’edats primerenques en nens i nenes, com fer activitat física cada dia o seguir una alimentació saludable. D’aquesta manera, afavorim que creixin sans i es construeixen les bases per a un futur amb bona salut. Tothom pot cuidar-se i promoure la seva salut; això és important a totes les edats".

De la seva banda, Antoni Bandrés, president de l’AEFY, ha remarcat la importància del consum de làctics, com iogurt, dins dels estils de vida saludables diaris, atès que "són un element fonamental de la dieta mediterrània. Prendre un iogurt al dia, amb l’aportació de calci i lactosa de fàcil digestió, és una excel·lent opció en el marc d’una alimentació variada i equilibrada".

Per dur a terme la campanya, s’han elaborat diferents materials que van des d’espots fins a fullets i pòsters amb informació pràctica, adaptats a cada grup de població. Els fullets es podran convertir en un dau que cada persona pot muntar per guanyar salut mitjançant l’aplicació dels consells de la campanya. Aquests materials es repartiran als CAP i als centres escolars adreçats a alumnes de cicle mitjà de Catalunya.
 
"Fer salut cada dia és molt important" s’emmarca en el Pla interdepartamental de salut pública (PINSAP), mitjançant el qual la Generalitat promou la posada en marxa de polítiques que incideixin positivament en la salut de les persones des de tots els departaments del Govern. Un dels punts en què se centra el PINSAP és en la millora de la salut a través de l’alimentació i l’activitat física i en la prevenció de l’obesitat (control de l’excés de pes), combinant accions sobre les persones i els entorns. En aquest sentit, altres accions del PINSAP que possibiliten una tria saludable d’aliments són "Aquí, sí" i "Fruita i salut", i la iniciativa de promoció, identificació i acreditació d’establiments de restauració promotors d’Alimentació Mediterrània (Amed).
 
Sobre l’AEFY
 
L’Associació Espanyola de Fabricants de Iogurt i Postres Làctiques Fresques (AEFY) és l’organització que agrupa els fabricants de iogurts i postres làctics que operen a Espanya i que són els responsables del 98% del total de la producció a l’Estat. Com a objectiu, es proposen representar i defensar els interessos comuns del sector, a més de promoure el consum i els beneficis d'aquest tipus de productes. Entre les accions que s’han dut a terme recentment, destaca la campanya de conscienciació "1 iogurt al dia", l’objectiu de la qual és promoure la incorporació d’un iogurt diari, que ha de formar part d’una alimentació equilibrada i saludable, per tal d’ajudar a aconseguir els requisits de calci recomanats. L’AEFY està integrada dins la Federació Nacional d’Indústries Làcties (FENIL).
 

4  

Fitxers adjunts

Un estil de vida saludable ens fa grans.

Un estil de vida saludable ens fa grans.
PDF | 995

Fer salut cada dia és molt important

Fer salut cada dia és molt important
PDF | 1294

Fullet 1: Tira el dau i guanya en salut!

Fullet 1: Tira el dau i guanya en salut!
PDF | 892

Fullet 2: Tira el dau i guanya en salut!

Fullet 2: Tira el dau i guanya en salut!
PDF | 892