S’inscriu en un pla de formació que compta amb la col·laboració de l’Obra Social “la Caixa” i que s’adreça a professionals en contacte habitual amb la gent gran
Un instant del curs
El Palau Macaya de Barcelona ha acollit aquest matí un nou curs de sensibilització i detecció de maltractaments a les persones grans en el marc del programa per fomentar un bon tracte a aquest col·lectiu i que inclou, entre d’altres, la campanya “Patrimoni de la Humanitat”. Es tracta d’una iniciativa promoguda pel Departament de Benestar Social i Família que compta amb el suport de l’Obra Social “la Caixa”.
 
Aquesta formació s’adreça principalment als professionals dels serveis socials i de la salut que mantenen un contacte habitual amb la gent gran, com ara responsables de casals i equipaments cívics, treballadors familiars, personal de residències i centres de dia o tècnics dels serveis socials. L’Equip per a la Investigació del Maltractament de l’Ancià (EIMA) adscrit a la Universitat Autònoma de Barcelona és l’encarregat d’impartir els cursos.
 
Durant la sessió es reforça la difusió del Protocol marc i orientacions contra els maltractaments a les persones grans que Benestar Social i Família impulsa des de 2012. Aquest document estableix fins a vuit eines concretes que ajuden a detectar un maltractament i indica com actuar després de la detecció d’una situació de negligència o abús, amb l’objectiu de protegir la víctima i respectar la seva autonomia.
 
Aquest 2014 el Departament també imparteix formació sobre el Protocol a Mossos d’Esquadra i professorat de cicles formatius d’atenció a la gent gran, entre d’altres perfils implicats en la detecció o intervenció dels maltractaments a la persones grans. Es preveu que enguany hi hagi 1.200 nous professionals formats i l’any que ve se’n formaran 1.200 més.
 
La Generalitat també realitza una formació específica als tècnics d’atenció telefònica del servei 112 i altres línies telefòniques per tal que puguin donar resposta a denúncies o consultes sobre aquesta problemàtica. 
 
L’any passat ja es van formar més de 900 persones arreu de Catalunya a través de cursos específics sobre detecció i intervenció del maltractament a la gent gran. Així mateix, es van distribuir més de 6.500 guies sobre el Protocol entre casals de gent gran, ajuntaments, consells comarcals, comissaries de policia, serveis d’atenció a la víctima, centres penitenciaris i serveis socials d’àmbit penal, entre d’altres.
 
D’altra banda recentment s’ha signat un conveni de col·laboració amb el Col·legi de Farmacèutics per donar a conèixer el Protocol i ajudar-los a detectar possibles maltractaments. Els farmacèutics també col·laboren en la difusió de la campanya de sensibilització “Patrimoni de la Humanitat”, que té per màxim objectiu conscienciar la població, donar a conèixer els recursos existents, afavorir l’aflorament de casos i promocionar conductes de bon tracte.

1  

Fitxers adjunts

Un instant del curs

Un instant del curs
JPG | 66