Conveni per al desenvolupament del projecte "boscos del Vallès"

Pelegrí: La cooperació entre administracions ens farà ser més eficaços en la millora i preservació del medi natural"

query_builder   10 setembre 2014 13:32

event_note Nota de premsa

Conveni per al desenvolupament del projecte "boscos del Vallès"

Pelegrí: La cooperació entre administracions ens farà ser més eficaços en la millora i preservació del medi natural"

  • El Departament d’Agricultura, la Diputació de Barcelona i el Consell Comarcal del Vallès Occidental han signat el conveni de col•laboració per al desenvolupament del projecte 'Boscos del Vallès'
  • El conseller Pelegrí referma el seu compromís en el foment de la gestió forestal i en garantir la persistència de les masses forestals per compatibilitzar-les amb l’aprovisionament de béns sostenibles.
signatura del conveni
signatura del conveni
El conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Ma Pelegrí, el diputat president delegat de l’Àrea de Territori i Sostenibilitat de la Diputació de Barcelona, Joan Puigdollers, i la presidenta del Consell Comarcal del Vallès Occidental, Pepita Pedraza, han signat aquest matí, a la Seu del Consell Comarcal del Vallès Occidental a Terrassa, el conveni de col·laboració per al desenvolupament del projecte 'Boscos del Vallès'-Programa de prevenció d'incendis forestals i d’utilització de la biomassa per a generació d'energia al Vallès Occidental.
 
Aquest conveni té com a finalitat establir un marc de col·laboració entre la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i el Consell Comarcal del Vallès Occidental que garanteixi la participació coordinada de les parts en el desenvolupament del projecte “Boscos del Vallès” – Programa de prevenció d’incendis forestals i d’utilització de la biomassa per a generació d’energia al Vallès Occidental 2013-2017.
 
El projecte, iniciat l’any 2012, pretén promoure una estratègia d’estructuració dels sectors de producció i de consum de biomassa forestal primària al Vallès Occidental, així com de les seves dinàmiques comercials i de col·laboració.
 
I és que tal i com el mateix conseller ha afirmat “amb unes 33.000 ha forestals, aquesta comarca, és un dels territoris amb major risc d’incendis de Catalunya i la que té més ignicions”.
 
L’aprofitament de la biomassa forestal per a la producció d’energia tèrmica es presenta com una oportunitat per dinamitzar el un sector econòmic, promoure la gestió forestal sostenible, reduir el risc d’incendis, la pèrdua de la biodiversitat i la petjada ecològica, crear noves empreses i generar ocupació.
 
En aquest sentit, el Departament d’Agricultura ja porta temps treballant en aquesta direcció tal i com es demostra en l’acord que es va arribar conjuntament amb el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya i la Diputació de Girona per desenvolupar la fase pilot del Pla de Foment de la biomassa de Catalunya o en altres objectius que s’inclouen en el nou Pla general de Política Forestal de Catalunya 2014-2024.
 
Pelegrí ha volgut remarcar els aspectes que considera més rellevants d’aquest conveni.
 
Primer, “l’acord que es pren entre administracions per portar a terme una acció conjunta de forma mancomunada en temes relacionats amb la gestió forestal, la prevenció d’incendis i la creació d’instal·lacions consumidores de fusta per cremar”.
 
Segon, “veure com una comarca con la del Vallès dóna rellevància a la necessitat de millorar i protegir els boscos.” Cal recordar que es tracta d’una de les comarques més densament poblades de Catalunya i on el sector forestal pràcticament no aporta res al seu rati de productivitat.
 
Tercer, “tenir la complicitat i el suport de les associacions de propietaris de la comarca per engegar aquest projecte” i és que sense comptar amb la titularitat dels boscos d’aquesta comarca, on el 89% són de titularitat privada, el projecte no seria possible.
 
Finalment, i d’acord amb les línies d’actuació del Departament d’Agricultura, aquesta és “la nova filosofia de la gestió forestal de Catalunya. Una filosofia on tothom hi participa tothom i que permet convergir diferents àmbits pel bé dels nostres ecosistemes”.
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.

1  

Imatges

signatura del conveni

signatura del conveni 2038

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined