Pollets d'esparver cendros a la plana de Lleida
Pollets d'esparver cendros a la plana de Lleida
Agricultors, tècnics del Departament i Agents Rurals fan possible que la campanya de nidificació d’aquest ocell protegit finalitzi amb èxit
 
 
Tècnics del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural constaten que la campanya de protecció de nidificació de l’esparver cendrós de l’any 2014 ha finalitzat amb un total de 70 nius comptabilitzats, els quals 41 han requerit la reserva temporal de sega del conreu de 21,8 ha agrícoles.
 
L’esparver cendrós (Circus pygargus) és un petit rapinyaire protegit considerat al  Catàleg de fauna amenaçada de Catalunya com a vulnerable i que nidifica al terra. A causa de les noves varietats de cereal (de cicle més curt), del conreu de farratge en els nous regadius i de la mecanització de la recol·lecció, cal retardar la sega en els camps de conreu on fa els nius, perquè coincideix amb el període de reproducció de l’espècie.
Per aquest motiu, es retarda la collita en una àrea de 0,5 ha al voltant d’on es troba situat el niu, fins que els polls ja poden volar i escapar de les màquines recol·lectores. Aquesta mesura és compensada segons el Decret 176/2007 per danys a l’agricultura causat per espècies de fauna salvatge autòctona.
 
El Cos d’Agents Rurals participa en la localització i el seguiment dels nius, i informa dels tràmits als agricultors afectats per a sol·licitar les compensacions per la reserva temporal de sega, que, a més de molèsties, comporta una minva important de la collita.
 
Enguany s’ha retardat la sega a un total de 21,8 ha al voltant de 41 nius, repartides a les comarques de la Noguera (25 nius), la Segarra (2 nius), les Garrigues (4 nius), l’Urgell (32 nius) i el Pla d’Urgell (7 nius). Tot i tenir comptabilitzat un gran nombre de parelles reproductores i la col·laboració de tots els actors implicats per a la seva protecció, la predació sobre ous i polls fa que la productivitat de l’espècie sigui de l’1,1, és a dir, l’índex de reproducció és de només 1,1 polls per parella reproductora.
 
Tot i així, els 70 nius d’aquest any han estat el nombre de nius més alt dels darrers anys d’aquesta espècie. D’aquesta manera, a les comarques lleidatanes es manté la densitat més alta de la població d’esparver cendrós a Catalunya.
 
L'altra zona important, actualment en creixement poblacional, se situa al Montsià. En aquesta comarca nidifica en zones de matollars molt espessos (garrigues, principalment). La tercera zona en importància se situa a l'Alt Empordà. Fora d'aquestes dues àrees ha criat de manera ocasional al Bages, la Cerdanya i el Baix Camp.
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat  i twitter.com/agriculturacat.

1  

Fitxers adjunts

Pollets d'esparver cendros a la plana de Lleida

Pollets d'esparver cendros a la plana de Lleida
JPG | 205