El Govern aprova el Pla Marroc 2014-2017 per reforçar i impulsar les relacions entre els dos països

query_builder   15 setembre 2014 14:35

event_note Nota de premsa

El Govern aprova el Pla Marroc 2014-2017 per reforçar i impulsar les relacions entre els dos països

  • El Pla defineix cinc grans àmbits de col·laboració: les relacions institucionals; la cooperació al desenvolupament; les relacions econòmiques; la cultura, les universitats i la recerca, i els catalans d’origen marroquí
 
  • El document fa un èmfasi especial en els catalans d’origen marroquí, que amb un 20,3% del total, és el col·lectiu més nombrós de població estrangera empadronada a Catalunya
  • El Pla Marroc s’afegeix als plans de treball que Catalunya ja té amb el Quebec, Flandes i el Japó
 
El Consell Executiu ha aprovat avui el Pla Marroc 2014-2017, una aposta ferma del Govern per consolidar i impulsar les relacions entre Catalunya i el Marroc. El Pla respon a la voluntat de continuar consolidant les relacions econòmiques, culturals i institucionals entre els dos països i promoure la col·laboració en àmbits d’interès comú, com són les relacions institucionals, econòmiques, culturals, educatives i socials, entre d’altres.
 
Impulsat per la Secretaria d’Afers Exteriors i de la Unió Europea, el Pla respon a tres objectius principals. En primer lloc, dotar les relacions entre Catalunya i el Marroc d’un marc institucional que les reforci i les impulsi. En segon lloc, establir sinergies entre els diferents actors catalans i marroquins per millorar l’impacte de les accions. I, finalment, oferir mecanismes de planificació, seguiment i avaluació per millorar-ne l’eficàcia.
 
El Pla estableix 5 grups de treball a través dels quals s’implantaran les diferents accions: relacions institucionals; cooperació al desenvolupament; relacions econòmiques; cultura, universitats i recerca, i catalans d’origen marroquí. El document fa un èmfasi especial en els catalans d’origen marroquí, tenint en compte que des de fa més de quinze anys aquest col·lectiu és el més nombrós de població estrangera empadronada a Catalunya. Actualment representa el 20,3% de la població estrangera, un 3% de la població total.
 
 
Relacions Catalunya-Marroc
 
Catalunya i el Marroc han mantingut una intensa i creixent relació en gairebé tots els ordres: la presència de les empreses catalanes s’ha multiplicat, el diàleg polític ha estat franc i sovintejat i l’arribada a Catalunya de ciutadans procedents d’aquest país ha estat molt significativa. Els intercanvis institucionals, amb viatges al Marroc de tots els presidents de la Generalitat de Catalunya des de la reinstauració de la democràcia, i amb visites d'alt nivell per part de les autoritats marroquines, exemplifiquen aquestes bones relacions i l'interès per treballar conjuntament en àmbits d'interès comú.
 
L’aprovació del Pla Marroc 2014-2017 coincideix temporalment amb l’Estratègia País Prioritari Marroc, endegada per l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD), en un exercici de coordinació d’instruments. En aquest sentit, es vol garantir la coherència de les polítiques de cooperació al desenvolupament en tota l’acció exterior de Catalunya cap al Marroc.
 
El document s’afegeix a altres instruments i accions impulsades pel Govern per reforçar i promoure l’acció exterior de Catalunya amb els països considerats com a prioritaris. En aquest sentit, Catalunya té plans de treball operatius amb el Quebec i Flandes i l’any 2009 es va aprovar el primer pla país, en aquest cas amb el Japó.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined