Antoni Mateu ha obert el màster interuniversitària lligant la formació específica en aquest àmbit amb algunes de les accions plantejades en el Pla interdepartamental de salut pública (PINSAP)
L'objectiu del màster és la formació de professionals amb competències en tasques de prevenció, detecció, avaluació, gestió, comunicació i presa de decisions relacionades amb la seguretat alimentària
El secretari de Salut Pública de la Generalitat, Antoni Mateu, ha participat avui en l'obertura del màster oficial de seguretat alimentària al campus de l'alimentació de Torribera (Universitat de Barcelona). Mateu ha incidit en la importància que té per al país disposar de professionals formats en aquests àmbits, per donar resposta a la demanda creixent de titulats especialitzats en tasques relacionades amb la seguretat alimentària, tant en empreses com en institucions de recerca i en l'Administració.
L'acte d'inauguració del màster ha tingut lloc en la mateixa aula on es desenvolupen les classes, i ha comptat amb la presència del director del campus de l'alimentació de Torribera, el doctor Màrius Rubiralta i la catedràtica de nutrició i bromatologia de la UB i coordinadora d'aquests estudis, la doctora Maria del Carmen Vidal Carou.
Antoni Mateu ha ressaltat el paper que té el sector de l’alimentació en la generació de la salut. En aquest sentit, ha ressaltat que enquestes molt recents afirmen que per al 57% de la població catalana l’alimentació és el factor més important per a la seva salut. El secretari de Salut Pública ha presentat també les línies mestres del Pla interdepartamental de salut pública (PINSAP). Aquest conjunt d'accions, impulsat pel Govern amb la implicació de tots els departaments i els ens locals, busca incorporar criteris de salut en totes les accions de l'Executiu i transferir aquesta dinàmica a la resta de la societat a través dels col·lectius i les empreses.
El PINSAP va ser presentat el mes de febrer passat al Palau de la Generalitat pel president Mas, amb el suport de la directora regional per a Europa de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Zsuzsana Jakab. S’hi estableixen cinc prioritats estratègiques des d'ara i fins al 2020. Són el control del pes i les infeccions, la protecció de la salut mental, amb especial incidència en les addiccions, i l’impuls a l’acció de país i l’entorn, en qüestions com la qualitat de l'aigua i l'aire.
Un dels punts en què se centra el PINSAP és en la millora de la salut a través de l’alimentació i l’activitat física i en la prevenció de l’obesitat (control de l’excés de pes), combinant accions sobre les persones i els entorns. En aquest sentit, hi ha diverses accions del PINSAP centrades en l’alimentació. El projecte "Aquí, sí. Fruita i salut", que promou la presència de fruita fàcil de menjar en tots els àpats als establiments de restauració, es va iniciar a Lleida el juliol passat i ja hi ha 21 restaurants adherits. La iniciativa de promoció, identificació i acreditació d’establiments de restauració promotors de l’alimentació mediterrània (projecte Amed) està present en més de 300 restaurants i beneficia més de 50.000 comensals. També s’està treballant per impulsar la qualitat sanitària com a criteri de prestigi dels aliments produïts a Catalunya.