• Caminades, bicicletades, zones de vianants, curses de transport i tallers de reparació de bicicletes són algunes de les activitats organitzades
L’ATM i els municipis de Girona celebren la setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura, que arrenca aquest dilluns 22 de setembre i s’allarga fins al dia 29. Durant aquests dies, els diferents ajuntaments proposen activitats dirigides a fomentar l’ús de mitjans de transport alternatius, amb la intenció de cercar una nova mobilitat que minimitzi els efectes de l’ús del vehicle privat.
 
El lema d’aquest any, “Fem el carrer més nostre”, proposa avançar cap a un transport més sostenible, segur i saludable, canviant la nostra manera de desplaçar-nos per augmentar els nostres nivells d’activitat física, contribuir a millorar la qualitat de l’aire que respirem a les ciutats i ajudar a prevenir els accidents de trànsit. Escollir el transport públic col·lectiu per anar a la feina, caminar o moure’s en bicicleta per anar de compres en comptes d’agafar el cotxe és una bona forma de millorar la salut i estalviar.
 
A l’àrea de Girona, durant aquesta setmana, 80 municipis, 7 consells comarcals, 7 operadors de transport públic i 8 entitats faran nombroses activitats amb l’objectiu de donar un nou pas per a la conscienciació social sobre la necessitat d’una nova mobilitat urbana, que eviti els efectes negatius  de col·lapse i pol·lució derivats de l’ús inadequat del cotxe a la ciutat.
 
L’ATM de l’Àrea de Girona juntament amb les 102 entitats adherides a la Setmana, han preparat un seguit d’activitats lúdiques que es duran a terme al llarg d’aquesta setmana. A més, els municipis adherits han presentat diferents accions de caràcter permanent per aconseguir una mobilitat més sostenible i segura.
 
En l’edició del 2013, van ser 65 els municipis de les comarques gironines que es van adherir a la iniciativa i van organitzar més de 105 activitats, així doncs, la implicació dels municipis en la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura segueix una clara tendència a l’alça.
 
Objectius de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura
 
Els objectius principals de la Setmana són els següents:
 
·         Estimular un comportament ciutadà, en relació amb l’ús del vehicle, compatible amb el desenvolupament urbà sostenible, en particular amb la protecció de la qualitat de l’aire, la prevenció d’emissió de gasos que provoquen l’efecte hivernacle i el consum racional dels recursos energètics.
·         Sensibilitzar la ciutadania sobre els impactes ambientals del transport i informar-la sobre les seves diferents modalitats.
·         Impulsar l’ús dels mitjans de transport sostenibles i, en particular, el transport públic, la bicicleta, la mobilitat a peu i els vehicles elèctrics.
·         Potenciar un retrobament de la ciutadania amb la ciutat, la seva gent i el seu patrimoni cultural, en un entorn saludable i relaxat.
·         Reflexionar sobre com pot afectar a la nostra salut l’ús irracional del transport motoritzat (contaminació atmosfèrica, congestió, inactivitat física). Viatjar en transport públic col·lectiu per anar a la feina, moure’s en bicicleta per la ciutat o caminar per anar de compres en comptes d’agafar el cotxe pot jugar un paper molt important en la salut.
 
 
Activitats on participa l’ATM de Girona
 
A banda de les activitats organitzades pels municipis i les entitats, l'ATM Àrea de Girona organitza activitats pròpies dins del seu àmbit, del 22 al 29 de setembre:
 
·         Exposició de vehicles sostenibles: L’exposició té com a objectiu estimular un comportament ciutadà, en relació amb l’ús del vehicle, compatible amb el desenvolupament urbà sostenible, en particular amb la protecció de la qualitat de l’aire, la prevenció d’emissió de gasos que provoquen l’efecte hivernacle i el consum racional dels recursos energètics. Els visitants de l’exposició podran conèixer les novetats del mercat de vehicles sostenibles.
 
o    Quan: ds., 27 de setembre, 10:00 – 14:00
o    On: Plaça de Catalunya de Girona.
o    Organitza: L'ATMG i l'Ajuntament de Girona.
 
·         Operació ring - ring: Qualsevol ciclista que s'acosti al punts d'acollida, de camí a la feina o classe en bicicleta, rebrà la revista Tot Girona, l’esmorzar i uns petits obsequis sorpreses, tot de franc.
 
o    Quan: dm., 23 de setembre, a partir de les 7.30 h.
o    On: Plaça de Catalunya de Girona.
o    Organitza: ATMG, Mou-te en Bici i l'ANG
 
·         Operació aBUSa del BUS: Qualsevol persona que vagi a la feina o a classe en bus, rebrà la revista Tot Girona, l’esmorzar i uns obsequis sorpreses, tot de franc.
 
o    Quan: dj., 25 de setembre, a partir de les 7.30 h.
o    On: Estació d’autobusos de Girona
o    Organitza: ATMG.
 
·         Cursa de transport: Punt de trobada dels participants a la cursa de transports que consisteix en comprovar qui arriba abans des d’un punt a un altre, amb diferents mitjans de transport.
 
o    Quan: dl., 29 de setembre, a partir de les 11.00 h.
o    On: Plaça Pompeu Fabra de Girona
o    Organitza: Promoció del Transport Públic (PTP)
 
·         Inspecció tècnica de bicicletes (ITB): Punt de revisió mecànica de bicicletes per aconseguir tenir el vehicle en bon estat: greixat correctament, frens en bon estat, pressió d'aire a les rodes..., per tal d’assegurar una bona conducció i millora de la seguretat.
 
o    Quan i on:
§  dl., 22 de setembre, 18:00 – 21:30; Av. Emili Grahit de Girona
§  dc., 24 de setembre, 18:00 – 21:00; Estació Jove de Girona
§  dl., 29 de setembre, 18:00 – 21:00; Rambla Xavier Cugat de Fontajau a Girona
o    Organitza: L'ATMG i Mou-te en bici
 
·         Circuit d’Educació viària: Parc mòbil d’educació viària del Servei Català de Transit, en format circuit de bicicletes per a nens, prova-ho gratis.
 
o    Quan i on:  ds., 27 de setembre, 10:00 – 14:00; Plaça Catalunya de Girona
o    Organitza: L'ATMG i Servei Català de Transit.
 
·         Batuts i macedònies: Trobaràs el carret de batuts i macedònies de la Fundació Drissa.
 
o    Quan i on: ds., 27 de setembre, 10:00 – 14:00; Plaça Catalunya de Girona
o    Organitza: L'ATMG i Fundació Drissa.
 
Per a més informació sobre les activitats de la Setmana a la demarcació podeu consultar el web de l’ATMG i el web www.mobilitat.gencat.cat.
 
Si voleu més informació sobres les activitats de l’ATM de Girona, contacteu:
ATM de Girona
Plaça de Pompeu Fabra, 1 (Generalitat Girona)
17002 - Girona
Tel. 900 828 409

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 89