La presentació del primer test 100% no invasiu per mesurar la maduresa pulmonar del fetus suposa una revolució en la predicció del risc de destret respiratori, primera causa d'ingrés a la UCI i de mort neonatal en prematurs
La tecnologia, ideada al Clínic i desenvolupada per una "spin-off" íntegrament a Barcelona, ha estat possible gràcies a la investigació multidisciplinar en Medicina Fetal i la política de transferència tecnològica de l'Hospital Clínic
El test és la primera solució de diagnòstic fetal per imatge que permet evitar una tècnica invasiva. Fins avui es requeria una extracció de líquid amniòtic
L'equip ha presentat els resultats d'un estudi científic en el qual es va testar a cegues aquesta nova tecnologia en 150 casos d'alt risc. Els resultats van demostrar que el test ecogràfic aconseguia resultats similars als tests de laboratori en líquid amniòtic, actualment utilitzats. La tecnologia va ser desenvolupada per Transmural Biotech, una spin-off de l'Hospital Clínic i la Universitat de Barcelona, i es basa en una idea original de l'equip del Clínic d'utilitzar l'anàlisi computeritzat de l'ecografia en els pulmons fetals. Aquest estudi representa un avenç notable en el desenvolupament de tècniques no invasives en l'embaràs, i és la primera vegada al món que es demostra que una prova ecogràfica no invasiva en el fetus aconsegueix substituir una anàlisi de laboratori que requereix una punció de l'úter.
Sobre la tecnologia
L'anàlisi computeritzat d'ecografies fetals era només una idea visionària el 2006, quan sota la direcció d'Eduard Gratacós es va iniciar el projecte en Fetal R + D. L'equip multidisciplinar va iniciar diversos estudis que van permetre demostrar la prova de concepte. En una segona etapa, la veritable tecnologia es va desenvolupar en Transmural Biotech, una de les spin-off de l'Hospital Clínic, que va reunir la important inversió privada necessària per passar d'una bona idea a una veritable tecnologia mèdica. Després de 8 anys de treball es llança al mercat aquesta solució, batejada com QuantusFLM®, amb l'objectiu de revolucionar la medicina personalitzada i el maneig dels embarassos amb un risc elevat de prematuritat.
Aquesta història il·lustra els resultats d'invertir en excel·lència i l'èxit de dos models, el d'equips multidisciplinaris com Fetal R+D, reconegut internacionalment i que ha permès projectes tecnològics d'alt nivell, i el de la creació de petites empreses, o spin-off, que permeten transferir ciència a la indústria per convertir-la en solucions que millorin la salut i aportin riquesa a la nostra societat.
La rellevància del problema en la salut perinatal
Els problemes respiratoris ocorren perquè els pulmons del nounat no estaven preparats (o "madurs", en medicina) per respirar fora de l'úter matern. Poden ser més o menys greus, però en conjunt afecten fins a un milió de nadons al món, són la causa més freqüent d'ingrés a UCI i de mortalitat en nascuts abans de 39 setmanes d'embaràs. El risc varia en cada fetus segons la maduresa assolida per les seves pulmons fins a aquest moment. No tots els problemes respiratoris són evitables. Així, hi ha parts prematurs espontanis, i altres en què no hi ha més remei que finalitzar l'embaràs per evitar complicacions greus en mare o fetus. No obstant això, en altres casos hi ha un problema que aconsella finalitzar l'embaràs abans del termini, però no és tan greu, i per tant és raonable esperar uns dies per reduir el risc de problemes respiratoris del nadó, per exemple donant medicació que acceleri la maduresa pulmonar. En aquestes situacions, conèixer el risc de problemes respiratoris en néixer influirà en la decisió sobre si cal i quan finalitzar un embaràs de risc.
Fins ara, l'únic mètode per determinar el grau de maduresa pulmonar fetal era l'extracció de líquid amniòtic. Els riscos i molèsties maternes de la prova havien motivat una gradual reducció del seu ús. No obstant això, el Col·legi Americà d'Obstetrícia i Ginecologia adverteix que els problemes respiratoris segueixen sent importants i recomanen valorar la maduresa pulmonar en embarassos que es planegi finalitzar abans de les 39 setmanes, especialment si és per cesària electiva.
La introducció d'aquest nou test com a alternativa segura i fiable a l'amniocentesi, revolucionarà el maneig clínic de nombroses situacions en les quals es valora la finalització de l'embaràs, però es dubta pels riscos que això pot comportar per al nadó. Fins a un 3% dels embarassos es podrien beneficiar de la prova, la qual cosa només als EUA i Europa representa 300 mil embarassades a l'any.
Sobre Fetal R + D, Centre d'Investigació en Medicina Fetal, i BCNatal
Fetal R + D, dirigit pel doctor Eduard Gratacós i vinculat actualment als Hospitals Clínic i Sant Joan de Déu, i la Universitat de Barcelona, és un dels grans centres de referència nacional i internacional en medicina i cirurgia fetal. La seva producció científica se situa entre les més elevades a nivell mundial en el seu camp, i compta amb un equip multidisciplinar de més de 70 investigadors que inclou metges, enginyers, biòlegs, infermers, psicòlegs i amb una estructura de gestió pròpia. La investigació és possible gràcies al finançament de molts agents, entre els quals destaca la Comissió Europea, i entitats privades que, amb les seves generoses aportacions, financen recerca d'alt nivell en salut, especialment l'Obra Social "la Caixa" a nivell nacional, o Cerebra Fund al Regne Unit.
Fetal R + D es vincula a BCNatal, Centre de Medicina Maternofetal i Neonatal de Barcelona, que integra tota l'activitat en aquestes especialitats dels Hospitals Clínic i Sant Joan de Déu. És una de les maternitats més grans a Espanya, i centre de referència internacional per a malalties i patologia fetal. Pioner en el desenvolupament de tècniques cirurgia fetal, s'han realitzat més de 1.600 intervencions de cirurgia fetal. Es tracta, així mateix, d'un dels majors centres al món en la formació d'especialistes, que venen des dels cinc continents i són seleccionats per formar-se i investigar durant uns anys al centre. El seu enfocament, mundialment reconegut, concep al fetus com a pacient i integra l'atenció en les etapes prenatal i postnatal des d'una perspectiva multidisciplinària, i ha realitzat nombroses aportacions científiques que han demostrat la importància de la detecció i prevenció de problemes que comencen a la vida fetal , i com si no es prevenen, aquests afectaran a la salut al llarg de tota la vida.