La biodiversitat de briòfits presents en hàbitats vulnerables permet fer estimacions sobre possibles símptomes del canvi climàtic i de la contaminació tan hídrica com atmosfèrica
Des del Parc Natural de Montsant del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural s’està duent a terme un estudi taxonòmic dels briòfits ( molses) que es troben en hàbitats fontinals de diferents indrets del Parc, considerats ecològicament com a hàbitats vulnerables.
A nivell català, el nombre d’estudis briològics actuals va en augment, però en el cas de Montsant, el coneixement d’aquestes plantes és molt superficial. A nivell català, en els últims anys s’està prioritzant l’anàlisi de la capacitat dels briòfits com a bioindicadors de contaminació atmosfèrica i sobre la retenció de metalls pesants, deixant de banda la taxonomia i l’estudi de comunitats de molses i hepàtiques com a grups de flora relicta.
L’objectiu d’aquest estudi és aprofundir en la flora briofítica del Parc Natural, i així poder catalogar les espècies que es poden trobar a la serra prioratina, podent esdevenir un antecedent per realitzar treballs orientats a l’anàlisi d’alteracions de les condicions ambientals associades al canvi climàtic, canvis d’usos del sòl, contaminació dels aqüífers i contaminació atmosfèrica (entre d’altres) a partir del seguiment de la diversitat d’espècies de briòfits. El cas és que aquestes plantes poden indicar determinades variacions de les característiques de l’hàbitat al qual pertanyen.
Les fonts on s’han fet els corresponents mostrejos s’han escollit prèviament en funció de criteris ecològics i a partir de documentació publicada. Els mostrejos realitzats relacionats amb aquest estudi han tingut lloc des de l’any 2009 fins aquest estiu 2014.
Com a criteris ecològics, s’han tingut en compte aquells que podrien estar associats a la riquesa briològica d’aquests hàbitats, com són: l’orientació de la vessant on es troba l’hàbitat, el tipus de font, l’altitud i l’exposició a la qual està sotmès.
Així doncs, l’estudi consta de 25 fonts naturals i degotalls mostrejats on s’hi ha trobat més de 60 espècies diferents de briòfits (majoritàriament molses), alguns d’aquests, citats per primer cop a Montsant. De moment s’han identificat dues espècies que apareixen a la Llista Vermella de Briòfits de la Península Ibèrica considerades de distribució desconeguda. El reconeixement d’altres espècies d’aquesta categoria podria ser útil de cara a futures publicacions de caire nacional i internacional.
Aquest projecte el duu a terme l’ambientòloga Paula Llaurador amb la col·laboració del Parc Natural i d’en Llorenç Sáez (professor titular de la Unitat de Botànica, de la Facultat de Ciències de la Universitat Autònoma de Barcelona).
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.
2