Nou curs 2014-2015: més alumnes, més professors i moltes millores

query_builder   22 setembre 2014 08:00

event_note Nota de premsa

Nou curs 2014-2015: més alumnes, més professors i moltes millores

  • El curs s’ha iniciat amb un total d’1.552.058 alumnes, màxim històric. Totes les etapes educatives creixen excepte educació infantil, amb 9.279 alumnes menys i batxillerat amb 613 alumnes menys.
  • Hi haurà 815 docents més respecte l’any passat i s’arribarà a un total de 64.777 docents als centres públics.
  • S’unifiquen els criteris econòmics i socials per la concessió de les beques menjador i s’incrementa la dotació a 42,8 milions d’euros, que beneficiarien un total 69.000 alumnes, 9.500 rebran la totalitat del menú, 2.800 més que el curs passat.
Inici de curs a la nova escola de Sant Llàtzer de Tortsoa

Un pas més en l’ofensiva de país a favor de l’èxit escolar

Després d’un inici amb plena normalitat del curs escolar, cal destacar algunes de les mesures que s’han impulsat per donar compliment a l’Ofensiva de País a favor de l’èxit escolar 2012-2018.

A fi de millorar la qualitat de la docència, destaquen les actuacions següents:

-    Posada en marxa per primera vegada del decret de plantilles que permetrà que els centres educatius disposin de perfils docents adaptats a les seves necessitats pedagògiques. S’han nomenat prop de 22.000 docents, dels quals 16.906 s’han assignat a proposta dels directors dels centres i un 18% dels nomenaments a proposta dels directors s’han destinat en centres d’alta complexitat. Ha permès, a més, la continuat al mateix centre de 6.151 interins, quasi el doble que el curs anterior.

-    Un dels eixos d’actuació de l’Ofensiva de País és la professionalització de la docència, tant pel que fa a la formació inicial, conjuntament amb les universitats, com a la formació permanent. En aquest sentit, la Generalitat, mitjançant els departaments d’Ensenyament i Economia i Coneixement, estan treballant per retitular els mestres de primària que tinguin títol de diplomat i vulguin aconseguir el grau.

-    Aquest curs els 96 centres que formen part de l’auditoria pedagògica, el 72% dels quals són centres d’alta complexitat, continuaran treballant per a la millora dels seus resultats. Per això, s’han assignat recursos per a aquests centres de cara al nou curs com noves dotacions de professorat, càrrecs addicionals, integració al Pla d’impuls de la lectura i sobretot formació i assessorament.

-    La lluita contra l’absentisme és una de les prioritats de l’Ofensiva de País a favor de l’èxit escolar, i és per aquest motiu que durant aquest curs s’analitzaran les dades referents a l’absentisme per tal de fer conèixer les causes, conseqüències i situacions on es produeixen.


Altres novetats a destacar en la millora del currículum escolar són:

-    En aquest curs hi haurà novetats organitzatives a primer, tercer i cinquè de primària, encara que els centres continuaran amb la mateixa continuïtat curricular. S’introdueix una nova assignatura alternativa a la religió, l’àrea d’educació en valors socials i cívics.

-    S’implementa per primera vegada el Servei Comunitari com a obligatori al currículum de 3r i 4t d’ESO en un total de 152 centres educatius.

-    Increment important de centres que faran elements curriculars en anglès, amb una previsió que el 53%-54% de centres de Catalunya usin l’anglès per impartir parts de matèries no lingüístiques. A més, un 15% de centres impartiran una part de la matèries en castellà (13,4 % el passat curs) que oferiran aquest pròxim curs una o més assignatures no lingüístiques en castellà de forma parcial o total.La Formació Professional, una aposta de Govern

La formació professional és una altra de les apostes del Govern i s’aposta per una FP flexible i adaptada a les necessitats dels alumnes, amb una dotzena de mesures flexibilitzadores que s’adapten a les necessitats dels alumnes i dels requeriments professionals de les empreses.

Per al proper curs:

-    Els alumnes d’FP disposaran d’una oferta ampliada de cicles, amb un total de 8 nous cicles que responen a la demanda del sector empresarial i que es podran cursar en diferents punts del país.  

-    Es reforça l’oferta d’FP dual que arriba a 3.718 alumnes, 122 centres i més de 600 empreses i entitats. Igualment, s’aposta pels programes de formació i inserció –substituint els PQPI.


Finalment, cal recordar que recentment el Govern ha aprovat el Projecte de llei de la formació professional, amb l’objectiu de millorar la qualificació de les persones i interrelacionar la formació professional inicial i la formació per a l’ocupació, és a dir, avançar en la formació al llarg de la vida.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined