• Avui s’han entregat els títols a 109 alumnes de 39 associacions de voluntaris de protecció civil, que han estrenat les dues primeres edicions del nou curs bàsic impartit per l’ISPC

  • El contingut del curs ha estat elaborat per la Direcció General de Protecció Civil, i adaptat al context actual de les emergències a Catalunya
La directora de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC), Núria Aymerich i el director general de Protecció Civil, Jordi Aurich, han lliurat avui els diplomes als 109 membres de 39 Associacions municipals de voluntaris de Protecció Civil que han finalitzat el nou curs bàsic en matèria de protecció civil a l’ISPC.
 
Es tracta d’un curs amb formació online i també presencial que s’ofereix a l’ISPC amb el contingut sobre protecció civil adaptat al context actual de les emergències a Catalunya, elaborat per la Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat (DGPC).
 
Fruit d’un any de treball continuat per part de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya i dels tècnics i responsables de  Direcció General de Protecció Civil  els continguts del curs bàsic de voluntari de protecció civil es van actualitzar a principis del 2014 donant forma a una formació eminentment a distància i digital (70% del temari) combinada amb formació pràctica. S’han incorporat novetats com el reforç dels aspectes psicosocial i de principis d’actuació, i tots aquells aspectes fruit de la modificació del sistema de protecció civil i emergències amb el pas dels anys.
 
El format digital, a través de la plataforma web, d’aquest nou curs el fa més enriquidor ja que s’utilitza molt material audiovisual elaborat per l’ISPC a través de la participació dels tècnics de protecció civil i de la resta de professionals de l’àmbit de la seguretat i les emergències.
 
El curs  de 70 hores (50 virtuals i 20 presencials) s’estructura en les parts següents:
 
  • La protecció civil a Catalunya
  • La protecció civil municipal i el voluntariat
  • Les actuacions del voluntariat de protecció civil: es formen per desenvolupar tant les tasques operatives que li són pròpies com de sensibilització a la població en els diferents riscos a Catalunya. Pel que fa a les actuacions operatives se’ls habilita per les tasques logístiques prioritàries com ara gestió de centres d’acollida i atenció a la població afectada, informació a la població en situació de risc, vigilància de zones de risc, trasllats i acompanyaments de població (fora de la zona de risc), gestió del voluntariat ocasional, col·laboració en dispositius de recerca de persones perdudes o desaparegudes i tasques de rehabilitació. També es formen en accions preventives en dispositius de risc i en tasques de suport a la resta de cossos d’emergència,. sobretot a través del coneixement de les competències dels diferents cossos (Bombers, Mossos d’Esquadra i policies locals, SEM, Agents Rurals) i en el coneixement de les altres organitzacions voluntàries que participen en les emergències (Creu Roja, ADF i altres).
  • Suport a l’atenció sanitària immediata (SATSI) amb una durada de 25 hores i un pes específic molt significatiu.
  • Factors de la personalitat pel voluntariat de protecció civil: valors i principis del voluntariat de protecció civil així com aspectes psicosocials en relació al tractament de persones afectades per una emergència.
 
Al finalitzar aquest any 2014 s’hauran realitzat dues edicions més d’aquest nou curs de voluntaris de protecció civil, en el marc d’una nova formació adaptada al context actual de les emergències.
 
Paral·lelament s’està treballant per generar una formació més reduïda i específica que permeti l’actualització als nous continguts del curs bàsic dels voluntaris de protecció civil formats en l’antic curs.
 
Els 109 nous voluntaris s’han tret el títol del curs bàsic de voluntari de protecció civil formen part de 39 associacions de protecció civil.
 
Per demarcacions, les Associacions de Voluntaris de Protecció Civil amb els nous voluntaris titulats són:
 
  • Demarcació de Girona (10): Cadaqués, Celrà, Figueres, Hostalric, L’Escala, Olot, Palafrugell, Ripoll, Rupià i Sant Climent Sescebes.
  • Demarcació de Barcelona (11): Cardedeu, el Masnou, La Garriga, l’Ametlla del Vallès, L’Hospitalet de Llobregat, Lliçà d’Amunt, Montmeló, Palafolls, Palau-solità i Plegamans, Parets del Vallès i Ripollet.
  • Demarcació de Catalunya Central (10): Cardona, Castellbell i el Vilar, Cercs, Masquefa, Navàs, Puig-reig, Sant Joan de Vilatorrada, Torelló, Vic i Vilanova del Camí.
  • Demarcació de Tarragona (5): Altafulla, Calafell, Creixell, Montblanc i Valls.
  • Demarcació de Terres de l’Ebre (3): Deltebre, Sant Carles de la Ràpita i Ulldecona.
 
La realització del curs bàsic de protecció civil és el primer pas per fer-se voluntari de protecció civil a Catalunya. També és necessari que la seva associació completi el procés d’inscripció en el registre del departament d’Interior, i que, posteriorment, l’alcalde del seu municipi els nomeni individualment com a voluntari de protecció civil del municipi.
 
Per a més informació sobre el voluntariat de protecció civil consulteu el web de la Generalitat.
 
També han assistit a l’acte el director del CAT112, David Ciudad; el cap de l’Escola de Bombers i Protecció Civil de Catalunya, Josep M. Juncosa; el subdirector general d’Administració i Suport Acadèmic de l’ISPC, Joan Josep Guillem; i el subdirector general de Coordinació i Gestió d’Emergències de la DGPC, Sergio Delgado, entre altres membres d’associacions i entitats de protecció civil.

2  

Imatges

Foto de grup

Foto de grup 1521

Foto de l'entrega de diplomes

Foto de l'entrega de diplomes 1644