Ho ha fet a la Jornada sobre la Dependència Energètica en l’Economia Rural organitzada pel Col·legi Oficial d’Enginyers Agrònoms de Catalunya (COEAC) en el marc de la Fira de Sant Miquel de Lleida
 
El director general de Desenvolupament Rural del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), Jordi Sala,  ha inaugurat avui la Jornada sobre Energies Renovables i Desenvolupament Rural Sostenible i Equilibrat. El projecte Rural Smart i com reduir la dependència energètica en l’economia rural, organitzada pel Col·legi Oficial d’Enginyers Agrònoms de Catalunya (COEAC) amb la col·laboració del DAAM, en el marc de la Fira de Sant Miquel de Lleida.
 
En la seva intervenció, Sala ha assegurat que aquestes jornades s’han convertit en una cita de referència per a tot professional vinculat al món del reg i l’agricultura. Segons el director general, “l’aigua és vida, motor de riquesa econòmica, social i mediambiental. Per superar els reptes de futur i les noves exigències normatives (la Directiva Marc de l’aigua, els efectes del canvi climàtic, l’increment de la demanda d’aigua en les noves zones regables), cal implementar sistemes de regadiu cada vegada més eficients.”
 
“I és en aquest sentit que les energies renovables es postulen com una de les principals alternatives per a l’eficiència energètica dels regadius. Aquí tenim un llarg camí per recórrer. Som en una fase molt incipient. Cal establir vincles entre regants i productors de renovables, i considerar diversos tipus d’energia: biomassa, fotovoltaica, minihidràulica, eòlica / aerogeneradors...”, ha proposat el Sala.
 
El director general ha assegurat que gràcies a les gestions de les administracions, entre les quals el DAAM, s’ha aconseguit incloure les inversions de renovables destinades a la millora energètica de les comunitats de regants entre les despeses elegibles en el nou Pla de desenvolupament rural.
 
Malgrat tot, ha afegit Jordi Sala, “a l’hora de desplegar-les ens trobem amb un gran impediment: la normativa espanyola recent, que ha patit un gran retrocés. És per això que el DAAM està fent totes les gestions necessàries per fer arribar les principals reivindicacions del sector a fi que la normativa s’adeqüi a la realitat empresarial i agronòmica i als reptes territorials i mundials.”
 
I ha deixat clares quines són les reivindicacions al respecte: “demanem que es pugui contractar una potència diferenciada per a cada mes o la despenalització de l’ús de tarifes de temporada, i el pagament per la potència real registrada i no per la contractada. Reclamem també eliminar peatges de suport i la possibilitat de realitzar autoconsum amb balanç net anual. Finalment, la disminució o supressió de l’impost elèctric i l’aplicació de l’IVA reduït.”
 
Per ampliar-ne informació, podeu consultar: http://www.gencat.cat/agricultura/dun.