• El telèfon 112 ha rebut 1.155 trucades relacionades amb aquest episodi de pluges. Des de primera hora del matí han anat clarament a la baixa, amb només 15 trucades entre les 7.00 i les 9.00 hores

 

  • Protecció Civil de la Generalitat manté encara l'alerta del pla INUNCAT per les acumulacions d'aigua i els cabals elevats en general de rius i rieres a les comarques de Girona, sobretot del riu Ter i de la Muga
 
 
Tot i que les pluges han anat a la baixa, Protecció Civil de la Generalitat  (DGPC) manté l’Alerta del Pla especial d’emergències per inundacions a Catalunya INUNCAT per l’increment dels cabals per sobre dels habituals i per la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) de noves pluges, sobretot a partir de la tarda i demà, tot i que amb menor intensitat que les d’ahir.
 
El telèfon d’emergències 112 ha rebut un total de 1.155 trucades en aquest episodi de pluges intenses que es va iniciar a les 12.00 hores del migdia d’ahir. Des de primera hora del matí les trucades per incidències relacionades amb la pluja han anat clarament a la baixa, amb només 15 trucades entre les 7.00 i les 9.00 hores.
 
Un 76,5% de trucades s’han fet des de la demarcació Barcelona i un 21,2% des de Girona. D’aquestes, 467 trucades (un 61,5%) s’han fet per inundacions i filtracions i 195 han estat per incidències de trànsit. Segons l’origen, s’han fet 256 trucades des del Barcelonès, 251 des del Vallès Occidental i 145 des de la Selva.
 
El 112 ha derivat als Bombers de la Generalitat un 62% dels avisos, mentre que un 18,4% a les diferents policies locals i un 17,5 als Mossos d’Esquadra.
 
Així, des de les 15.00 hores d’ahir i fins les 13.00 hores d’aquest migdia els Bombers de la Generalitat han atès 558 serveis derivats de la pluja. Per Regions d’Emergència, 243 a la Metropolitana Nord, 169 a Girona, 117 a la Metropolitana Sud, 25 a la Centre i 4 a Tarragona. 
 
En aquestes darreres hores, els Bombers continuen treballant per resoldre serveis ocasionats per la pluja que ha caigut, aquesta matinada, sobretot a la zona de la demarcació de Girona.
 
El municipi de Peralada ha activat aquest matí el seu Pla d’actuació municipal (PAM) pel fort augment del cabal del riu Muga a causa de les fortes pluges. El municipi de Vilanant també ha activat el seu PAM en fase d’Alerta per risc d’inundacions.
 
L’Agència Catalana de l’Aigua ha informat que degut a l’episodi de pluges, s’ha incrementat el cabal dels rius per sobre dels habituals:
 
-Baix Ter: l’Onyar al pas per Girona ja ha començat a decréixer (cabal de 240 m3/s), però es preveu que durant tot el dia es mantinguin els cabals alts o molt alts. El cabal del riu Ter tendeix a decréixer al seu pas per Girona (82 m3/s) però s’està augmentant des de la confluència amb l’Onyar fins a Torroella (240 m3/s, s’ha superat el nivell d’alerta).
 
-Muga: els cabals circulants estan creixent en el tram final del riu. Ara mateix hi circulen 130 m3/s per Castelló d' Empúries.
 
-Foix, la presa sobreeixint 1,3 m3/s però va a la baixa.
 
-Els cabals de l’Anoia, Baix Llobregat, Besòs, Fluvià i Tordera van a la baixa però
encara es mantenen per sobre dels habituals.
 
 
Pel que fa als trens, a partir de les 9.45 hores d’aquest matí, Adif ha autoritzat a circular per la línia d'Alta Velocitat entre Barcelona i Girona, un cop s’ha retirat la gran quantitat d’aigua acumulada en el túnel urbà de Girona, costat Barcelona, a causa de les fortes pluges caigudes en les darreres hores.
 
Es manté interromput el servei entre Girona i Figueres. Des de Girona, els viatgers són encaminats en serveis Regionals i des de Figueres per carretera.
 
El primer tren que circularà fins a Girona serà el que surt de Barcelona Sants a  les 12.44 hores. Des de Girona es regularitzarà el servei a partir de les 15.11 hores.
 
Els serveis internacionals s'iniciaran des de Perpignan. Per aquests trens, tots els viatgers de Barcelona, Girona i Figueres es traslladaran per carretera fins a Perpignan. Renfe informa que poden patir algun retard els trens que enllacen Barcelona amb Madrid.
 
A hores d’ara, segons el Servei Català de Trànsit (SCT) es mantenen afectades per pluges:
  • C-252 a Far d’Empordà (Girona) calçada tallada per inundacions en ambdós sentits
  • GI-555, tallada per inundacions en ambdós sentits a Massanes (Girona) i es fa desviament senyalitzat.
  • C-32, a Gavà, hi ha circulació intensa cap a Tarragona a causa de les inundacions.  
 
Informeu-vos de les incidències viàries al web de l’SCT http://www.gencat.cat/transit/marcit.htm