L'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) presenta la primera edició crítica del llibre "Descripció particular de l'illa de Mallorca e viles"

query_builder   30 setembre 2014 19:30

event_note Nota de premsa

L'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) presenta la primera edició crítica del llibre "Descripció particular de l'illa de Mallorca e viles"

Imatge
·         L’ICGC i la Universitat de València coediten aquesta edició del llibre V de la Història general del Regne de Mallorca de Joan Binimelis
 
El director de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), Jaume Miranda, ha presentat avui la primera edició crítica de la Descripció particular de l’illa de Mallorca e viles e altres coses en ella s’han seguides. Es tracta del llibre V de la Història general del Regne de Mallorca, escrita per Joan Binimelis al segle XVI, i coeditat per l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), depenent del Departament de TES, i la Universitat de València.
 
Joan Binimelis, nascut a Manacor cap el 1540, fou una figura cabdal del Renaixement a les Illes Balears, amb una formació que abastava des de la teologia i la història a la medicina, les matemàtiques, l’astronomia i la cartografia.
 
L’any 1583 rebé l’encàrrec de realitzar un mapa de Mallorca amb la descripció detallada de la costa. Aquest mapa, avui perdut, va ser l’origen d’un encàrrec posterior per escriure la història del Regne, que completà en set llibres.
 
El llibre cinquè, l’edició del qual s’ha presentat avui, inclou una  descripció física i mèdica de l’illa, el repartiment efectuat després de la conquesta per Jaume I i una descripció geogràfica de cada terme parroquial. Cada terme municipal s’acompanya d’un mapa i l’explicació comprèn les jurisdicccions senyorials, accidents del relleu, produccions agràries, edificis religiosos, aigües de què disposa i altres singularitats.
 
L’edició ha anat a càrrec de Juli Moll, que n’ha redactat la introducció i ha fet la traducció del text. Per això, s’ha basat en una còpia manuscrita del llibre datada del mitjans del segle XVII, així com en altres cinc manuscrits d’època posterior.
 
El llibre quedarà integrat a la col·lecció Fonts Històriques Valencianes i en la secció Monuments d’Història de la Corona d’Aragó.
 
 

2  

Fitxers adjunts

Portada del llibre

Portada del llibre
JPG | 26

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 506

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined