El model d’atenció a la complexitat avançada té com a objectiu oferir una atenció adequada a les necessitats i preferències de cada persona i afavorir la col·laboració de tots els professionals que atenen un pacient

Que un pacient sigui identificat per ser atès mitjançant aquest model garanteix una atenció de major qualitat i més satisfactòria
L’envelliment de la població i els bons resultats del sistema sanitari comporten més necessitats de salut i que moltes persones hagin de conviure amb una malaltia crònica avançada. El Pla de Salut de Catalunya 2011-2015 preveu una estratègia de millora a l’atenció d’aquestes persones, que representen entre l’1 i el 1,5% de la població, i que es caracteritzen per tenir un pronòstic de vida probablement limitat, acompanyat de necessitats d’alta complexitat, socials i sanitàries.
 
Aquesta estratègia del Pla de Salut s’articula mitjançant el Programa de prevenció i atenció a la cronicitat (PPAC) i en base al model català en cures pal·liatives -que és un referent a nivell mundial-. La presència de la dimensió social ha fet que aquesta estratègia s’incorpori dins el Pla interdepartamental d'atenció i interacció social i sanitària (PIAISS).
 
Des de fa dècades Catalunya és líder en cures pal·liatives a nivell mundial i ha estat reconeguda com a territori demostratiu de l’Organització Mundial de la Salut. Seguint aquesta tradició, Catalunya s’incorpora amb èxit a les tendències més innovadores en atenció pal·liativa mitjançant el model d’atenció a la complexitat avançada (MACA).
 
El model d'atenció a la complexitat avançada (MACA)
 
L’objectiu del model MACA és transformar la manera com s’atenen els malalts avançats, per atendre’ls millor a través d’una valoració holística que permeti identificar-ne les necessitats i preferències i així planificar conjuntament -professionals, pacients i, si escau, la família- un procés integral i integrat de millora de l'atenció.
 
Les persones amb complexitat avançada tenen un pronòstic de vida possiblement limitat i es caracteritzen per la presència important i progressiva de necessitats pal·liatives, per la conveniència d'iniciar un procés de planificació de decisions anticipades i, finalment, per l’aplicació d'un model d'atenció integral i centrat en les necessitats i preferències de la persona. Aquesta visió no nega mai cap altra opció terapèutica (curativa) que pugi millorar el pacient. A més, el propi pacient colidera el procés de presa de decisions en tot moment.
 
El MACA és doncs, un procés profundament clínic, on professionals competents, compromesos i conscients, treballen conjuntament i valoren l’estat d’un pacient, de manera sistemàtica i validada, a fi d’establir de forma sensible i predictiva una possible situació de malaltia avançada i aplicar-li un model d’atenció personalitzat.
 
La identificació de la condició de malaltia crònica avançada es basa en paràmetres clínics estandarditzats i rigorosament establerts, que els millors especialistes de la pal·liació comunitària utilitzen des de fa dècades. Aquests paràmetres constitueixen el test NECPAL, l’aplicació del qual requereix d’una visió completa i experta dels pacients i uns atributs professionals de gran vàlua. El test, que ha estat validat i publicat a les revistes internacionals més prestigioses de l’àmbit pal·liatiu, millora l’efectivitat i la qualitat del procés d'atenció, així com la satisfacció de la persona i el seu entorn.
 
El Comitè de Bioètica de Catalunya (CBC) i altres cinc comitès d’ètica del país han analitzat en profunditat la proposta del model MACA i han donat suport a la proposta assistencial que se’n deriva. Les seves conclusions són públiques i es poden consultar al web del Departament.

Recomanacions del Departament de Salut
 
La recomanació formal del Departament de Salut és que, un cop els professionals identifiquen una persona en possible situació de malaltia avançada, aquests comparteixin amb el propi pacient -de manera empàtica i humanament impecable- el significat i els avantatges derivats de ser identificat: un model d'atenció adaptat a les seves necessitats, que té com a resultat un Pla d'intervenció individualitzat i compartit (PIIC) elaborat conjuntament entre els professionals que atenen el pacient i que garanteix que, en tot moment i en qualsevol recurs assistencial, la persona serà atesa de la manera més adequada i congruent amb els seus valors i preferències.
 
L’experiència acumulada confirma que els avantatges de la identificació i l’aplicació del model d’atenció són molt superiors als possible riscos d’una gestió estigmatitzada del cas.
 
Identificar problemes i condicions de salut per tal que els professionals actuïn en base a les millors pràctiques conegudes, emprant paràmetres clínics validats, és la pràctica habitual del nostre sistema de salut. Encara més habitual ha de ser-ho per atendre les persones amb major vulnerabilitat en salut, com són el malalts avançats. A més, en el procés d’atenció d’aquestes persones cal exigir una qualitat ètica i humana a nivell d’excel·lència. Tot això és el que pretén el model MACA promogut des del Departament de Salut.