El Govern porta al TC el decret espanyol que regula la producció d'energia elèctrica a partir de renovables, cogeneració i residus per invasió de competències

query_builder   30 setembre 2014 16:26

event_note Nota de premsa

El Govern porta al TC el decret espanyol que regula la producció d'energia elèctrica a partir de renovables, cogeneració i residus per invasió de competències

  • D’acord amb el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries, el Govern entén que la norma vulnera les competències de la Generalitat, recollides a l’article 133 de l’Estatut d’autonomia de Catalunya

 

  • El Consell Executiu també ha aprovat sol·licitar al Consell de Garanties Estatutàries un dictamen previ preceptiu sobre la possible inconstitucionalitat d’alguns preceptes de la Llei general de telecomunicacions
 
El Consell Executiu ha acordat avui presentar un conflicte positiu de competència davant del Tribunal Constitucional contra el reial decret que regula l’activitat de producció d’energia elèctrica a partir de fonts d’energies renovables, cogeneració i residus, en considerar que la norma excedeix les competències estatals i envaeix les de la Generalitat, tal com aprecia també en el seu dictamen el Consell de Garanties Estatutàries (CGE). El Govern entén que aquest decret, com tota la reforma energètica impulsada pel Govern espanyol, és perjudicial per a la competitivitat de les empreses catalanes.
 
El recurs afecta els articles 8, 30 i 35 i la disposició final primera del Reial decret 413/2014, de 6 d’abril, que fan referència als procediments d’informació i recollida de dades, inspeccions periòdiques i aleatòries i a l’atorgament d’autoritzacions de noves instal·lacions, de modificacions de les existents o de transmissió o tancaments d’instal·lacions. El Govern entén que aquests articles buiden les competències de la Generalitat, ja que vulneren l’esquema de distribució de competències que fixen l’article 149 de la Constitució espanyola i l’article 133 de l’Estatut d’autonomia de Catalunya.
 
La interposició del conflicte positiu de competència és l’últim pas després que el Govern de l’Estat hagi rebutjat el requeriment previ d’incompetència presentat per la Generalitat el 5 d’agost passat i que el CGE hagi apreciat indicis d’inconstitucionalitat a la norma.
 
Amb aquesta acció, el Govern de la Generalitat amplia la seva defensa jurídica de les competències en matèria d’energia que posa en dubte la reforma propugnada per l’Executiu espanyol. De fet, el Govern ja ha interposat recurs d’inconstitucionalitat contra la Llei 24/2013, de 26 de desembre, del sector elèctric; conflicte positiu de competència contra el Reial decret que regula la retribució de la distribució d’energia elèctrica, i impugnació de l’Ordre d’interrompibilitat.
 
 
Dictamen al CGE sobre la Llei general de telecomunicacions
 
El Consell Executiu també ha aprovat avui sol·licitar al CGE un dictamen preceptiu sobre la possible inconstitucionalitat d’alguns preceptes de la Llei general de telecomunicacions, com a pas previ a la possible interposició d’un recurs davant del Tribunal Constitucional. El Govern considera que la norma estatal podria envair certes competències autonòmiques.
 
La Llei aprovada pel Govern espanyol introdueix diverses reformes estructurals en el règim jurídic de les telecomunicacions dirigides a facilitar el desplegament de xarxes i la prestació de serveis per part dels operadors. En aquest sentit, el seu preàmbul explica que la finalitat és aprofundir en els principis de lliure competència i de mínima intervenció administrativa per impulsar el desplegament de xarxes de comunicació electrònica ultraràpides. Per aconseguir-ho, la Llei es proposa establir un nou marc regulador.
 
El Govern entén que la norma conté certes prescripcions que excedeixen l’àmbit material de les comunicacions i que podrien afectar competències pròpies de la Generalitat en matèria d’ordenació del territori i d’urbanisme i sobre mitjans de comunicació i serveis de contingut audiovisual.
 
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined