• El Govern mostra el seu posicionament davant les actuacions jurídiques del govern espanyol en relació amb la consulta
Parlament

El ple del Parlament d’aquesta setmana que s’iniciarà avui dimecres celebrarà el debat i votació del projecte de llei de creació de l’impost sobre emissions contaminants d’òxids de nitrogen a l’atmosfera que produeix l’aviació comercial, de l’impost sobre la producció termonuclear d’energia elèctrica, de l’impost sobre la producció termonuclear d’energia elèctrica per la seva incidència en el medi ambient i de l’impost sobre l’emissió de gasos i partícules. Un paquet d’impostos mediambientals que el Govern va aprovar el passat mes de febrer,  amb els quuals preveu recaptar fins a 50 milions d’euros que permetran finançar, en part, inversions públiques orientades a la millora de l’entorn. També es pretenen incentivar conductes més respectuoses amb el medi ambient. Tal com va explicar el conseller de la Presidència, Francesc Homs, després de la seva aprovació per part del Consell Executiu, aquestes noves taxes no responen a una “voluntat recaptatòria” sinó que es creen “seguint les recomanacions de la Unió Europea sobre l’adopció de mesures de fiscalitat mediambiental”.


Com és habitual, el ple del Parlament s’iniciarà amb la sessió de control al Govern on el conseller de la Presidència, Francesc Homs, farà la valoració en nom del govern de la Generalitat de les actuacions jurídiques del govern espanyol respecte la consulta del 9N. A més a més , el conseller de Salut, Boi Ruiz, respondrà dues preguntes sobre el brots de legionel•losi ocorreguts al Vallès. D'altra banda, el conseller de Salut també repassarà l’estat de les negociacions amb l’estat espanyol en relació al nou medicament de l’Hepatitis C.


Pel que fa al conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, respondrà fins a cinc preguntes entre les quals destaca el posicionament del Govern davant dels pressupostos generals de l’estat per al 2015. Mas-Colell analitzarà les implicacions que tindran en el pressupost de la Generalitat de Catalunya per l’exercici vinent. El titular d'Economia i Coneixement també farà referència a la situació dels pagaments a les entitats del tercer sector social i les farmàcies, així com la lluita contra la pobresa i el pagament dels interessos del deute.


Finalment, la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, mostrarà el capteniment del Govern en relació a l’educació infantil; la consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, repassarà els objectius i accions que contempla el Pla de Joventut aprovat a la darrera reunió del Consell Executiu; i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, detallarà les mesures empreses per l’arranjament de la travessia urbana de la NII al seu pas per Badalona.


Un cop acabada la sessió de control al Govern, el president de la Generalitat, Artur Mas, se sotmetrà a la sessió de control al president després que el Tribunal Constitucional hagi decidit admetre a tràmit els recursos d’inconstitucionalitat presentats pel Govern espanyol contra la llei de consultes no referendàries i el decret de convocatòria de la consulta del nou de novembre.