1) Gimcana forestal a l’Escola Forestal Casa Xifra de Santa Coloma de Farners
El cos d’Agents Rurals i l’Escola Agrària Forestal Casa Xifra han organitzat una gimcana forestal que es posa a disposició dels centres educatius de primària de la comarca de la Selva i d’altres que hi estiguin interessats. La gimcana consisteix en un recorregut a peu per la finca de l’Escola Forestal, aprofitant el seu entorn, ideal per a aquestes activitats, on hi haurà diversos espais en què es realitzaran les activitats, totes amb la finalitat d’acostar els infants als boscos i les diferents tasques que es duen a terme en el món dels aprofitaments forestals: des de la identificació d’espècies d’arbres i arbustos fins al mesurament de les alçades i els diàmetres dels arbres i d’altres activitats relacionades amb el bosc i la seva gestió.
A més de la gimcana, l’Escola Forestal posa a disposició el seu arborètum i les seves instal·lacions perquè l’alumnat pugui completar una jornada dedicada a la temàtica forestal.
Aquest curs escolar és previst de continuar oferint les altres activitats que fins ara s’han dut a terme i que continuen gaudint d’una forta demanda, com ara “Conèixer ens ajuda a prevenir”, adreçada tant a alumnat de primària com de secundària, “Els boscos de la nostra comarca”, “Els nostres veïns salvatges”, “Biodiversitat”, “El retorn del llop a Catalunya”, “Els incendis forestals” i “Els Agents Rurals i els animals”, adreçada a infants de primer cicle. Aquestes xerrades intenten donar a conèixer de manera molt superficial qui són els Agents Rurals i quines tasques fan. També s’expliquen les característiques i els costums dels animals silvestres més propers i les tasques dels Agents Rurals corresponents a la recollida, el trasllat i la recuperació d’espècies protegides.
També és previst de celebrar, tal com vam fer per primera vegada en el curs passat, el Dia Internacional dels Boscos amb diverses activitats, xerrades, plantades d’arbres i caminades. Aquesta diada engloba un objectiu comú, que és conscienciar i així millorar les actituds de respecte envers els nostres boscos i el patrimoni natural.
Finalment, es preveu donar continuïtat a la divulgació entre la gent gran a través de la xerrada sobre Recomanacions de seguretat en el medi natural. Aquí s’incideix sobre què podem fer si ens trobem en un incendi forestal, com podem celebrar les revetlles amb precaució, com hem d’actuar davant d’una cacera o batuda de porc senglar, quines espècies estan catalogades com a invasores i què podem fer per evitar-les. També què hem de fer per recollir molsa, bolets i pinyes, i quines són les normes per poder circular amb vehicles motoritzats per pistes i camins, entre d’altres.
Per sol·licitar més informació sobre el programa de sensibilització i educació ambiental del CAR,
http://bit.ly/1rpRHvg.